Shakira, acuzată de plagiat, a fost exonerată în instanță

  • 16 Mai 2019 17:30
Shakira, acuzată de plagiat, a fost exonerată în instanță

Cântăreața columbiană Shakira și compatriotul ei Carlos Vives, acuzați de plagiat de un cântăreț cubanez pentru piesa lor de mare succes "La Bicicleta", au fost exonerați de Tribunal de Comerț din Madrid, potrivit unei hotărâri judecătorești ce a fost publicată luni, informează AFP,citat de Agerpres.

Acest cântec a câștigat în 2016 premiul Latin Grammy la categoria cel mai bun single. Cântărețul cubanez Livam, care va putea să facă apel la decizia anunțată joi de instanța madrilenă, a declarat că acea piesă reprezintă un plagiat al cântecului său "Yo te quiero tanto" din 1997.

Cei doi artiști acuzați au fost exonerați pentru că "nu există în niciun fel un plagiat", a concluzionat un judecător de la Tribunalul de Comerț din Madrid, pe baza mai multor expertize.

Principala similitudine dintre cele două cântece se afla în refren: "que te sueno y que te quiero tanto" (pentru "La Bicicleta" interpretată de Shakira) și "yo te quiero, yo te quiero tanto" (pentru cântecul artistului Livam).

Judecătorul a admis că doar "patru cuvinte" erau aceleași - "yo te quiero tanto" - însă a ajuns la concluzia că acest fapt nu este suficient pentru a susține acuzația de plagiat. "Este vorba despre o expresie comună, utilizată în orice fel de cântece și de texte, în istorie", a insistat judecătorul madrilen.

În ceea ce privește linia melodică, nu există niciun punct comun între cele două cântece, "iar viteza ritmului și armonia sunt de asemenea diferite", a adăugat el.

De altfel, judecătorul spaniol a spus că a apreciat "declarația coerentă și detaliată" a cântăreței Shakira.

Pe 27 martie, Shakira a declarat că nu a "ascultat niciodată în viața (ei)" cântecul "Yo te quiero tanto" interpretat de Livam.

"Nu există nicio asemănare în privința liniei melodice, a armoniei și a temei muzicale", a insistat Shakira, care a fredonat de mai multe ori refrenul cântecului ei în timpul depoziției sale.

În 2014, un tribunal din New York a ajuns la concluzia că una dintre piesele celebre ale artistei columbiene, "Loca", reprezintă o copie ilegală a unui single compus de un muzician dominican în 1998, la finalul unui proces ce a fost demarat pentru încălcarea drepturilor de autor.

Cântăreața Shakira, în vârstă de 42 de ani, care locuiește la Barcelona cu partenerul ei de viață, fotbalistul Gerard Pique, și cei doi fii ai lor, va trebui să se prezinte din nou la tribunal în luna iunie, în Catalonia, de această dată pentru o presupusă fraudă fiscală de aproximativ 14,5 milioane de euro.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău