Sfatul specialistului. Cum să suportăm mai bine trecerea la ora de iarnă

  • 29 Octombrie 2022 11:57
Sfatul specialistului. Cum să suportăm mai bine trecerea la ora de iarnă

Republica Moldova trece la ora de iarnă în noaptea de 29 spre 30 octombrie. Astfel, ora 4:00 va deveni ora 3:00.

Psihiatrul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală, Ana Codreanu, a precizat pentru IPN că schimbare de oră afectează sănătatea emoțională a oamenilor, cea mai mare problemă fiind perturbarea somnului. „Avem niște ceasuri biologice și reflexe. În timp de jumătate de an ne-am trezit la o oră, dar când ora să schimbe, persoana trebuie să se adapteze la un regim nou, ceea ce provoacă anumit disconfort”, a menționat medicul.

Pentru a trece mai ușor peste această perioadă, este recomandabil de a respecta ora de culcare. Ora optimă de culcare este 22:00. Oamenii au nevoie, în medie, de 7-8 ore de somn sănătos pentru a funcționa activ. Cât ține de regimul alimentar, ar fi bine de evitat mesele copioase la ora târzii. La fel pentru adormire mai bună sunt binevenite plimbări înainte de culcare.

Potrivit medicului, în perioada de la ora 23:00 până la ora 1:00 se secretă melatonină și hormonul somatotrop, hormonul de creștere pentru copii care influențează pozitiv și metabolismul persoanelor mature. „Dacă nu dormim perioada îndelungată de timp la aceste ore, riscăm să avem o consecință negativă asupra organismului, cum ar fi stări de oboseală cronică, epuizare. Persoanele care se confruntă cu probleme persistente de somn și ele nu dispar pe o perioadă lungă de timp, până în două săptămâni, trebui să se adreseze la specialist”, a spus psihiatrul.

În martie 2019, Comisia Europeană a votat pentru renunțarea la schimbarea orei, începând cu anul 2021. Fiecare stat membru al UE a putut alege dacă să rămână la ora permanentă „de vară” sau la cea „de iarnă” (ora standard).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
-1,15
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:2,57 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău