Sfatul medicului privind virusul gripal AH1N1

  • 19 Februarie 2015 14:42
Sfatul medicului privind virusul gripal AH1N1

Numărul cazurilor de gripă a crescut semnificativ în Republica Moldova, potrivit Centrului Național de Sănătate Publică.

Peste o sută de cazuri s-au înregistrat doar săptămâna trecută, numărul celor infectați ajungând la 140. În ultimele trei săptămâni gripa a ucis mai multe persoane.

Centrul Național de Sănătate Publică a confirmat până acum trei cazuri de deces provocate de complicațiile provocate de virusul gripal AH1N1 și cel sezonier, la Cahul, Taraclia și Chișinău. Potrivit  lui Constantin Spânu, directorul adjunct al Centrului de Sănătate Publică, în această perioadă riscul de contractare a virusului este cel mai ridicat.

 ”Suntem într-o fază de sporire acestor infecții, aproape că am atins pragul de 307 cazuri,  la 100 de mii de locuitori. După calculele noastre  aceatsă situație se va menține încă două trei săptămâni.  Cred că în prima jumătate a lunii martie vom intra în fază de reducere”, a declarat Constantin Spânu.

Constantin Spânu a făcut un apel la populație să se adreseze imediat la medic odată ce recunosc simptomele caracteristice bolii, asta pentru că tratamentul după 72 de ore de la contractarea bolii își pierde din eficiență.

”Gripa sezonieră are un debut brusc cu febră înaltă, până la 40 de grade, dureri de cap puternice, dureri în gât, slăbiciune semne de intoxicație, tuse seacă, dureri în articulații, slăbiciune, semne de intoxicație.  Este important, în primele ore de boală să ne adresăm urgen la medic”, a menționat Constantin Spânu.

Potrivit reprezentanților Centrului de Sănătate Publică, din cele 140 de cazuri de gripă, cele mai multe s-au înregistrat la Chișinău și Ungheni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:2,57 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău