Sfârșit de carieră pentru un automobil legendar. Ultima ediție va fi lansată în 2019

  • 16 Septembrie 2018 19:44
Sfârșit de carieră pentru un automobil legendar. Ultima ediție va fi lansată în 2019

Volkswagen a anunțat recent că va înceta definitiv producția mașinilor Beetle, începând cu 2019, punând astfel capăt istoriei unui automobil-emblemă care din 1930 a fost îndrăgită de zeci de generații.

Istoria îndrăgitei „broscuțe” începe înaintea celui de-al doilea război mondial. Modelul original Beetle, conceput de Volksvagen în 1930, a ajuns de la un produs identificat cu imaginea lui Adolf Hitler la un simbol al renașterii germane ca putere economică și industrială după cel de-al Doilea Război Mondial, relatează MEDIAFAX.

Compania era condusă la acea vreme de Ferdinand Porsche, care avea susținere din partea lui Adolf Hitler, iar după ce acesta devine cancelar, își dorește să producă o mașină a poporului. Astfel, în 1939 la inaugurarea fabricii, liderul german preciza că mașina va purta numele de KDF-Wagen – care înseamnă „putere prin veselie”. În 1937, mașina ajunge să coste mai puțin decât o motocicletă - 400 de dolari.

În 1960, Beetle era deja un automobil iconic pentru generația postbelică.

Cu toate că numele de Beetle și Bug au fost adoptate rapid de către publicul larg, abia începând cu august 1967 compania începe să-i folosească numele în materialele promoționale. Înainte, mașinuța era denumită fie Type I, fie 1200, 1300 sau 1500, acestea fiind numele sub care era comercializată în Europa înainte de 1967.

În 1979, Volkswagen a întrerupt vânzările broscuței din Statele Unite, dar a continuat producția pentru Mexic și America Latină.

La jumătatea anilor 1990, într-un moment în care Volkswagen se străduia să relanseze vânzările în Statele Unite, șeful executiv Ferdinand Piech a încercat să reînvie și să modernizeze designul distinctiv Beetle, pionieratul bunicului său, Ferdinand Porsche. Rezultatul a fost o mașină în formă de semilună, numită „New Beetle”, lansată în 1998.

Noul model Beetle a fost un adevărat succes în primii ani, cu vânzări de peste 80.000 de unități în Statele Unite în anul 1999, iar în total compania a vândut aproximativ 500.000 de modele din acest tip la nivel global din 1998, potrivit datelor publicate de companie, relatează Reuters.

Volkswagen a vândut în Statele Unite, în primele opt luni ale anului 2018, un total de 11.151 de broscuțe, în scădere cu 2,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit agenției Reuters, anunțul de oprire a producției Beetle vine la un punct de cotitură pentru Volkswagen. Compania germană de automobile a fost implicată, în ultimii trei ani, într-un scandal cauzat de înșelarea testelor privind emisiile de noxe. Acum, Volkswagen se pregătește să lanseze un val de vehicule electrice pentru a atrage o nouă generație de consumatori preocupați de mediu - copii și nepoți ai entuziaștilor Beetle din anii 1960.

Într-o declarație care anunță sfârșitul producției Beetle, Hinrich Woebcken, directorul executiv Volkswagen din America, a declarat că, pe măsură ce compania își dezvoltă strategia de electrificare, nu există planuri de înlocuire a „broscuței”.

De asemenea, Volksvagen a precizat că vor exista două modele speciale în gama finală din Statele Unite - Final Edition SE și Final Edition SEL, care vor oferi tehnologie de asistență în timpul condusului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău