Vitalie Marinuță: R. Moldova trebuie să renunțe la neutralitate. Actualmente, nu este posibilă, întrucât nu sunt suficiente voturi în Parlament

  • 20 Februarie 2023 13:00
Vitalie Marinuță: R. Moldova trebuie să renunțe la neutralitate. Actualmente, nu este posibilă, întrucât nu sunt suficiente voturi în Parlament

Experții în probleme de securitate îi dau dreptate președintei Maia Sandu, care a declarat la Conferință de Securitate de la München că neutralitatea nu ne poate ajuta, deoarece în opinia lor, guvernarea a înțeles foarte bine pericolul care planează asupra Republicii Moldova. Deși afirmă că Rep. Moldova trebuie să renunțe la neutralitate, fostul ministru al apărării Vitalie Marinuță spune că acest lucru, în prezent nu este posibil, întrucât nu sunt suficiente voturi în Parlament, scrie Radio Chișinău.

Neutralitatea nu ne poate apăra, iar Republica Moldova trebuie ajutată să-și întărească sectorul de apărare, a declarat Maia Sandu la cea de-a 59-a Conferință de Securitate de la München, Germania.

Expertul Vitalie Marinuță, care a fost ministru al Apărării în perioada 2009-2014, îi dă dreptate Maiei Sandu și consideră că Rep. Moldova trebuie să renunțe la neutralitate. Actuala guvernare a înțeles foarte bine pericolul care planează asupra Rep. Moldova, a declarat fostul ministru pentru Radio Chișinău.

„Vedem că, într-un final, s-a recunoscut că acel statut de neutralitate, în condițiile în care unul din garanția acestui statut – Federația Rusă, nu mai recunoaște nici dreptul suveran al statelor din jurul lor la independență, suveranitate, atunci această neutralitate nu mai are niciun folos”, spune Vitalie Marinuță.

Vitalie Marinuță afirmă că renunțarea la neutralitate, actualmente, nu este posibilă, întrucât nu sunt suficiente voturi în Parlament. Chiar și așa, nu există nici deplina voință din partea cetățenilor, deoarece, spune el, în 30 de ani, populația a fost educată greșit despre tot ceea ce înseamnă neutralitate, iar în aceste condiții, e nevoie de combătut propaganda rusească.

Maia Sandu a vorbit la Munchen și despre faptul că Republica Moldova trebuie să facă parte din noua arhitectură de securitate europeană. În acest sens, Vitalie Marinuță consideră că aceasta va avea totuși tangență cu parteneriatul Nord-Atlantic.

Astfel, din punctul meu de vedere, noi trebuie să lăsăm neutralitatea într-o parte. Ea nu ne va ajutat pe noi și niciodată nu ne-a ajutat. Deci,  ne dorim să fim parte componentă a UE, trebuie să fim și parte a aranjamentelor de securitate ale UE, la momentul actual este NATO”.

Și analistul Ion Tărbârță  este de părere că Alianța Nord Atlantică va avea un rol important în crearea noii arhitecturi de securitate. Politicienii pro-europeni trebuie să renunțe la teama de a pronunța cuvântul NATO, a mai accentuat comentatorul.

 „Partidele pro-erupene, de dreapta, evită acest subiect, iar acest lucru nu face altceva decât să alimenteze propaganda rusă în retorica sa contra Alianței Nord Atlantice”,  a spus Ion Tărbârță.

Maia Sandu a mai spus la Munchen că Rep. Moldova poate fi următoarea victimă a Rusiei, în contextul războiului din Ucraina, al războiului hibrid, atacurilor cibernetice, propagandei ruse și noului plan rusesc de destabilizare ce ar putea implica persoane din afară țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:0,51 m/s
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău