Sezonul festivalurilor. Cât costă cazarea la Electric Castle și Untold

  • 17 Iulie 2017 11:16
Sezonul festivalurilor. Cât costă cazarea la Electric Castle și Untold

Orașele din România care organizează festivaluri de muzică și film câștigă zeci de milioane de euro de pe urma lor. Sezonul cultural-artistic a început cu festivalul de film TIFF de la Cluj-Napoca și se încheie în toamnă, cu festivalul George Enescu.

Peste 200 de milioane de euro vor cheltui anul acesta turiștii în sejururi de 3-4 zile la aceste festivaluri, notează Digi24.

La Electric Castle, mulți localnici și-au transformat curțile în spații de campare. Intră și câte 100 de corturi într-o singură curte, iar pentru turiștii care vin la festival e cea mai ieftină și mai comodă variantă de cazare. Proprietarii încasează 30 de lei pentru fiecare cort pe noapte. 

Părinții mei au această proprietate, acest spațiu și ne-am gândit cât de bine ar fi să putem să îi ajutăm bineînțeles și financiar”, spune Carmen Maier - prorietar camping.

Alții și-au pus la dispoziție casele, iar unii chiar grădinile de legume.

Anul acesta avem un buget de 3,5 milioane de euro, bani obținuți din vanzarea biletelor si sponsorizari”, spune Andi Vanca, manager Electric Castle.

Tinerii de la Electric Castle spun că și-au alocat, în medie, un buget de 600 de lei pentru cheltuieli în cadrul festivalului. Cei mai mulți bani merg bineînțeles pe băutură, mâncare și cafeaua de dimineață.

La Untold au participat anul trecut peste 300 de mii de oameni, iar aproximativ 10% au fost turiști străini. Aproximativ 23 de milioane de euro au fost încasările organizatorilor de la Untold în 2016. Aproape 13 mii de locuri de cazare sunt în Cluj-Napoca.

Doar câteva agenții de turism au lansat pachete cu bilete la concerte și cazare. Oferta poate fi mai generoasă în următorii ani cu transferuri de la aeroport, tur al orașului sau degustări de vinuri.

„Ca să vorbim de prețuri, deci ce se-ntâmplă la Cluj, cazarea pentru pachetul de 4 nopți la Untold, media ar fi de 400 de euro pe cameră, fără abonamentul inclus”, afirmă Teodor Călimănescu, director agenție de turism.

La Iași au participat 74 de mii de oameni la AfterHills. Abonamentele au avut prețuri care au pornit de la 149 până la 449 de lei.

Dacă e să calculăm și cele două zile, noi am avut abonamente de trei zile, aproximativ, am trecut de 20 de mii de abonamente vândute. Credem că ne-am făcut targetul pentru primul an”, afirmă Ovidiu Biber - organizator Afterhills.

La festivalul George Enescu s-au vândut anul trecut aproximativ 100 de mii de bilete și abonamente. Între 80 și 180 de lei este prețul unui bilet comandat online pentru ediția de anul acesta.

Un cuplu care vine în București pentru un sejur de 3 zile la Festival plătește pentru hotel cel puțin 400 de lei. Însă cazarea poate ajunge și la câteva mii.

Aproximativ un milion de persoane participă la festivalurile românești de muzică și film. Jumătate sunt turiștii care aduc profit orașelor-gazdă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,4
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Tue
11
Wed
15
Thu
15
Fri
14
Sat
16
Arhivă Radio Chișinău