Sezonul alergiilor provocate de ambrozie este în toi. Cum ne protejăm

  • 05 August 2023 10:00
Sezonul alergiilor provocate de ambrozie este în toi. Cum ne protejăm

Sezonul de înflorire a ambroziei, una dintre cele mai invazive plante de pe teritoriul țării noastre, polenul acesteia fiind considerat un alergen foarte agresiv, este în toi. În acest context, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a venit cu recomandări pentru persoanele alergice.

Ambrozia este o plantă anuală, răspândită în toată Europa, cu areale invazive concentrate în special în partea centrală a acesteia. Cea mai frecvent întâlnită specie este Ambrosia artemisiifolia, cunoscută sub denumirea populară de iarba de paragină, o plantă extrem de adaptabilă la condițiile climatice nefavorabile ce produce mari cantități de polen. 

Polenul ei este considerat un alergen foarte agresiv cu un impact negativ asupra sănătății publice. O plantă poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare de polen de aproximativ 20 microni diametru și până la 30 mii de semințe. Este rezistentă la secetă și arșiță, fapt ce a determinat ca în ultimii ani secetoși buruiana să cuprindă areale întregi. Polenul ambroziei poate fi purtat de vânt pe distanțe lungi, devenind periculos și pentru persoanele, care nu locuiesc în zonele unde crește planta.

În Republica Moldova, ambrozia este una dintre cele mai invazive plante existente și este răspândită în majoritatea raioanelor. Crește spontan pe terenurile agricole, grădinile gospodăriilor individuale, în culturile cerealiere și de floarea-soarelui, pe șantierele în construcții, pe terenurile prost întreținute, etc.

Cum devii sensibil la polenul de ambrozie?

Începând cu jumătatea lunii iulie și până în septembrie, crește semnificativ numărul de alergii cauzate de ambrozie, ceea ce coincide cu sezonul de înflorire a plantei. Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de 1-2 grăunciori de polen/m3. De obicei, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozie pe parcursul mai multor ani (3-4), astfel că simptomele de rinită alergică apar la copii cu vârsta în jur de 4-5 ani. În unele cazuri chiar și copii de 6 luni prezintă rinită alergică indusă de ambrozia.

Simptomatologia este violentă, cu o imagine clinică complexă, care depășește în intensitate alergiile obișnuite la polen. Principalele simptome includ:

- afectarea mucoasei nasului și a ochilor (rinoconjuctivită), manifestată prin strănut, prurit în zona nasului și al ochilor, înroșirea și edemul mucoaselor, lăcrimare;

- accese de astm bronșic cu episoade de tuse, dificultate în respirație sau respirație șuierătoare;

- afectarea pielii cu leziuni de urticarie, mâncărime și edem dureros al țesuturilor profunde, care afectează mai frecvent zonele în jurul gurii, nasului, ochilor, zona genitală și extremități;

- șocul anafilactic – cea mai severă formă de reacție alergică, cu debut brusc ce poate duce la deces prin obstrucția căilor aeriene și colaps vascular ireversibil. Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală.

Pentru a diminua din gravitatea simptomelor, urmați sfaturile de mai jos:

- Reduceți perioada aflării în aer liber între orele 10:00 și 15:00, atunci când se eliberează cele mai mari cantități de polen în aer;

- Faceți duș și schimbați-vă hainele după ce veniți de afară;

- Țineți ferestrele închise atât acasă, cât și la serviciu, în mașină;

- Luați medicația necesară contra alergiei cu 2-3 săptămâni înainte de debutul sezonului de polenizare;

- Spălați regulat animalele de companie pentru a limita posibilitatea ca aceștia să aducă polen de ambrozie în interior;

- Spălați-vă frecvent pe față și pe mâini;

- Evitați uscarea hainelor afară. Particulele de polen se pot prinde de ele;

- Implicați-vă activ în nimicirea ambroziei până la înflorire.

În scopul prevenirii și diminuării riscului asupra sănătății publice este importantă mobilizarea și implicarea întregii societăți în realizarea acțiunilor de combatere a buruienii ambrozia prin diferite metode, inclusiv:

Mecanice – (discuire, cosire, smulgerea manuală, etc.). Se impune tăierea cât mai joasă a plantei (de la suprafața solului) de 4-5 ori în perioada de vegetație, pentru prevenirea formării noilor inflorescențe, până la eradicarea totală a buruienii.

Chimice – aplicarea erbicidelor (utilizarea produselor de uz fitosanitar omologate și incluse în Registrul de stat al produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților).

Este important ca lucrările de aplicare a erbicidelor se efectuează în coordonare cu specialiștii Direcțiilor raionale pentru agricultură și alimentație și/sau cu specialiștii subdiviziunilor teritoriale ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. 

ANSP menționează că în Republica Moldova, persoanele responsabile de gestionarea terenurilor care nu combat plantele de ambrozie sunt pasibile de răspundere Contravențională, și pot fi amendate conform art. 117 și art.189 din Codul Contravențional al Republicii Moldova nr.218/2008. 

 

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău