Seulul anunță un plan pentru despăgubirea victimelor obligate la muncă forțată în timpul ocupației japoneze

  • 06 Martie 08:15
Seulul anunță un plan pentru despăgubirea victimelor obligate la muncă forțată în timpul ocupației japoneze

Coreea de Sud a anunțat luni, 6 martie, un plan pentru a despăgubi victimele muncii forțate din timpul războiului împotriva Japoniei, cu care Seulul dorește să-și întărească legăturile în fața tensiunilor cu Phenianul, notează Agerpres.

Coreea de Sud și Japonia sunt aliați importanți ai Statelor Unite în regiune, însă relațiile lor bilaterale sunt tensionate de mult timp din cauza brutalei legi coloniale impuse de Japonia în Coreea între 1910 și 1945.

Potrivit statisticilor de la Seul, în jur de 780.000 de coreeni au fost supuși la muncă forțată în cei 35 de ani de ocupație japoneză, între 1910-1945, fără a număra și femeile reduse la sclavie sexuală de trupele japoneze.

Șeful diplomației de la Seul, Park Jin, a anunțat crearea unei fundații sud-coreene pentru a despăgubi victimele și familiile acestora, fără implicarea directă a Japoniei.

El a spus că "speră că Japonia va răspunde pozitiv la decizia noastră majoră de astăzi, prin contribuții voluntare din partea companiilor japoneze și scuze complete".

În Japonia, media au raportat anterior că companiile pot face donații voluntare, în timp ce Tokyo ar urma să-și exprime regretele în problema muncii forțate, așa cum a făcut deja în trecut.

Tokyo insistă pe faptul că un tratat din 1965, care a dus la restabilirea relațiilor diplomatice și la un pachet de 800 milioane de dolari în subvenții și credite cu dobânzi mici, a reglat toate revendicările dintre cele două țări legate de perioada colonială.

Noul plan al guvernului de la Seul prevede să încredințeze unei fundații locale sarcina de a accepte donații de la marile companii sud-coreene - care au beneficiat de reparații acordate de Japonia în 1965 - pentru a despăgubi victimele.

Ministrul de externe a apreciat acest acord istoric drept esențial pentru îmbunătățirea legăturilor dintre Tokyo și Seul.

"Cooperarea dintre Coreea și Japonia este foarte importantă în toate domeniile diplomației, economiei și securității, în contextul actual de gravă situație internațională și de criză globală dificilă", a declarat el.

"Cred că trebuie rupt cercul vicios pentru binele popoarelor la nivelul interesului național, mai degrabă decât să lăsăm astfel relațiile noastre încordate pentru mult timp" în continuare, a adăugat Park Jin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,57 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
17
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău