Seulul anunță că Phenianul a lansat nu mai puțin de opt rachete balistice în decurs de o oră

  • 05 Iunie 2022 09:59
Seulul anunță că Phenianul a lansat nu mai puțin de opt rachete balistice în decurs de o oră

Coreea de Nord a lansat sâmbătă în interval de o oră nu mai puțin de opt rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în direcția est, către Marea Japoniei, a anunțat armata sud-coreeană, potrivit dpa, citat de Agerpres.

O rachetă cu rază scurtă de acțiune, SRBM, are o rază de până la 1.000 de kilometri, notează agenția de presă germană, care amintește că rezoluțiile ONU interzic Phenianului să testeze rachete balistice, care pot fi purtătoare de focoase nucleare.

De la începutul acestui an, Coreea de Nord a testat mai multe rachete, inclusiv o rachetă balistică intercontinentală, la 25 mai.

Testul de sâmbătă este al 18-lea din acest an și a avut loc la o zi după ce forțele navale americane și sud-coreene au încheiat un exercițiu comun de trei zile în Marea Filipinelor și la care a participat și portavionul american USS Ronald Reagan.

Coreea de Nord consideră că aceste manevre comune sunt provocări cu caracter belicos. Pe de altă parte, Washingtonul și Seulul văd programul de arme nucleare și de rachete al Phenianului ca pe o amenințare și au avertizat că regimul nord-coreean ar putea efectua oricând teste cu arme nucleare.

Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a ordonat sâmbătă oficialităților țării să întărească măsurile de descurajare și abordarea combinată a apărării Coreii de Sud și SUA ca răspuns la testul nord-coreean, inclusiv prin efectuarea de exerciții de apărare împotriva rachetelor, transmite Kyodo.

Iar ministrul apărării nipon, Nobuo Kishi, a declarat că lansarea de rachete de sâmbătă de către Phenian "nu poate fi tolerată", potrivit Reuters. Kishi a declarat într-un briefing de presă că cel puțin una dintre cele opt rachete avea traiectorie variabilă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău