Sesizare la Curtea Constituțională privind numirea președintelui interimar al CSM

  • 18 Septembrie 15:55
Sesizare la Curtea Constituțională privind numirea președintelui interimar al CSM

Deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău, a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care a solicitat să fie suspendată legea prin care Anatolie Pahopol a fost numit membru, iar ulterior a devenit președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, transmite IPN.

„Reamintesc că am sesizat Înalta Curte cu privire la un abuz neconstituțional din partea majorității parlamentare, prin care se încearcă acapararea politică a puterii judecătorești prin intermediul CSM-ului. Rezultatele acestui abuz politic îl vedem cu toții prin promovarea unor judecători compromiși în funcții cheie din sistem. Promovarea lui Clima (n.r. Veaceslav Clima, președintele Curții de Apel Chișinău), judecătorul care a participat la anularea alegerilor din Chișinău, câștigate de Andrei Nastase, este doar una din consecințele triste ale acestei intervenții neconstituționale”, a declarat Dinu Plîngău.

Potrivit lui, „acțiunile majorității parlamentare compromit sistemul judiciar”. Or, sunt trei puteri distincte conform prevederilor constituționale și, în opinia sa, orice intervenție de acest gen trebuie taxată prin sesizări bine argumentate și hotărâri bine motivate. „Sper mult ca Înalta Curte să satisfacă cererea mea până marți, până nu s-a produs un nou dezmăț neconstituțional prin care se împart funcțiile de judecător pe principii de loialitate politică”, a notat deputatul.

Anatol Pahopol, membru supleant al Consiliului Suprem al Magistraturii, a fost numit în calitate de președinte interimar al CSM la sfârșitul lunii mai. S-a întâmplat după ce au intrat în vigoare noi modificări de lege. Potrivit acestora, pe perioada vacanței funcțiilor de membru al CSM din rândul judecătorilor, acestea pot fi suplinite de membri supleanți. Legea prevede că interimatul funcției de președinte al CSM trebuie să fie asigurat de către decanul de vârstă din rândul membrilor judecători. În aceste condiții, Anatol Pahopol a devenit președintele interimar al Consiliului, luând locul judecătoarei Luiza Gafton.

La Adunarea Generală a Judecătorilor, care a fost stabilită pentru data de 23 octombrie, urmează să fie ales un membru permanent al Consiliului din rândul judecătorilor. Anterior Anatol Pahopol declara că acesta este un pas spre alegerea președintelui permanent al CSM.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:0,5 m/s
Thu
15
Fri
15
Sat
16
Sun
11
Mon
10

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău