Sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Delegația Republicii Moldova va fi condusă de deputatul Ion Groza

  • 22 Ianuarie 15:23
Sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Delegația Republicii Moldova va fi condusă de deputatul Ion Groza

În perioada 22-26 ianuarie la Strasbourg are loc sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). La lucrările APCE participă delegații din cele 46 de parlamente naționale, inclusiv delegația Rep. Moldova, condusă de deputatul Ion Groza, transmite Radio Chișinău.

La începutul ședinței, Adunarea parlamentară își va alege președintele și vicepreședinții. De asemenea, urmează să fie ales un nou Comisar al Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, după ce Dunja Mijatovic își încheie mandatul început în 2018, fără posibilitatea de a fi prelungit. Noul Comisar pentru drepturile omului va prelua funcția la 1 aprilie 2024.

Agenda sesiunii de iarnă a APCE include discuții despre evoluțiile recente din Orientul Mijlociu, cazurile de tortură în locurile de detenție din Europa, utilizarea necorespunzătoare a sistemului juridic, libertatea presei și securitatea jurnaliștilor, globalizarea pe timp de criză și de război, abuzul asupra copiilor in instituțiile din Europa, situația copiilor din Ucraina, procesele din Belarus, dar și alegerile din Serbia.

Precedenta sesiune de iarnă a APCE s-a desfășurat la 23-27 ianuarie 2023. Printre subiectele discutate atunci se numără impactul conflictelor armate generate asupra mediului, Convenția de la Istanbul, situația luptătorilor străini care se întorc din zone de conflict din Siria sau din alte state în țările membre ale Consiliului Europei.

Rep. Moldova a obținut statutul de membru cu drepturi depline la APCE la 13 iulie 1995. Această etapă a fost marcată prin intensificarea colaborării dintre Republica Moldova și Consiliul Europei în vederea racordării legislației naționale la cea europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău