Sesiunea de BAC 2015, A ÎNCEPUT!

  • 02 Iunie 2015 16:04
Sesiunea de BAC 2015, A ÎNCEPUT!

Marți, 2 iunie, a început sesiunea de bacalaureat, cu examenul la limba română pentru alolingvi.

Proba s-a desfășurat în aproape 70 de centre de BAC. La ea au participat peste 3500 de candidați care au studiat în altă limbă decât româna. 

Examenele de Bacalaureat se vor desfășura anul acesta în aceleași condiții ca și în anul precedent, cu supraveghere video și detectoare de metale în toate centrele de BAC. Prima probă a fost, în mod tradițional, pentru elevii alolingvi care au susținut astăzi examenul la limba română. I-am întrebat pe câțiva dintre cei care au scris examenul în centrul de BAC de la liceul ”N.Gogol” din capitală, cum le-a părut această primă probă. Cei mai mulți au spus că nu a fost foarte greu, deși unii se exprimau mai dificil în limba română.

Eu m-am pregătit bine și a fost ușor pentru mine. Despre ”Miorița” – este o baladă din creația populară orală, ne povestește despre trei ciobani.

Mie îmi place limba română foarte mult, deoarece eu sunt patriot al țării mele și chiar dacă am fost născută în familie rusă, eu iubesc țara mea.

-         Mai vorbești limba română în afara școlii?

Nu, în afara școlii, nu vorbesc limba română, în familia mea toți sunt vorbitori de limbă rusă.

Totodată, candidații au menționat că prezența camerelor de supraveghere video nu i-a deranjat la scrierea testului.

Eu nu m-am gândit deloc la camerele de supraveghere. Dacă ai învățat – scrii, dar dacă nu, atunci îți faci griji referitor la camere.

Nu-mi pasă de camere. Dacă ai învățat și nu vrei să copiezi, de ce trebuie să te temi de camere?

Regulile privind copiatul sau utilizarea dispozitivelor electronice în timpul examenului au rămas neschimbate față de anul trecut, astfel încât pentru abateri la un singur examen, candidatului îi sunt anulate notele la toate probele, acesta urmând să susțină Bacalaureatul abia în anul următor. Totodată, au fost înăsprite regulile referitoare la publicarea pe internet a testelor în timpul desfășurării examenelor, care se vor pedepsi cu amenzi de la 1000 la 8000 de lei. Inclusiv, mass-media trebuie să blureze conținutul testelor, dacă intenționează să semnaleze unele cazuri de fraude.

Următorul examen va avea loc vineri, 5 iunie, la limba de instruire. Bacalaureatul se va încheia la 19 iunie, anul acesta fiind înscriși peste 26 de mii de candidați, dintre care mai mult de 7500 sunt restanțieri din anii precedenți. Anul trecut, doar 56 la sută dintre candidați au reușit să susțină Bacalaureatul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău