Sesiune plenară la Strasbourg: Parlamentul European va vota o rezoluție pentru începerea negocierilor de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană

  • 02 Octombrie 2023 11:16
Sesiune plenară la Strasbourg: Parlamentul European va vota o rezoluție pentru începerea negocierilor de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană

Membrii Parlamentului European se întrunesc, săptămâna aceasta, de luni până la joi, în cadrul unei sesiuni plenare la Strasbourg, prima din cele două programate în această lună, având pe agendă votarea unei rezoluții privind începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și aprobarea unui ajutor de 455 de milioane de euro pentru Turcia, România și Italia în urma dezastrelor naturale.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, eurodeputații vor pleda pentru o protecție sporită a jurnaliștilor și a libertății mass-mediei din UE, vor adopta un nou instrument comercial pentru a apăra UE de șantajul economic, vor dezbate acuzațiile de mită pentru vize, vor solicita începerea negocierilor de aderare a R. Moldova la UE și vor aproba sprijinul pentru Turcia, România și Italia vin Fondul de Solidaritate al UE.

Republica Moldova: negocierile de aderare la UE trebuie să înceapă, potrivit PE

Joi, 5 octombrie, eurodeputații vor vota o rezoluție care va face bilanțul parcursului Republicii Moldova către Uniunea Europeană.

Republica Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, a suferit daune colaterale politice și economice grave din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei vecine, cu inflație, prețuri la alimente și la energie în creștere, proteste de stradă în capitala Chișinău, întreruperi de curent electric și campanii de dezinformare. Au existat, de asemenea, avertismente cu privire la o lovitură de stat înscenată de Rusia împotriva conducerii pro-europene a țării, pe lângă consecințele actuale ale conflictului înghețat de zeci de ani cu separatiștii sprijiniți de Rusia din Transnistria.

În urma invadării pe scară largă de către Moscova a Ucrainei, Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE în martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidată la UE în iunie 2022. În aprilie 2023, Parlamentul European a cerut ca negocierile de aderare la UE cu această țară să înceapă până la sfârșitul anului 2023, dacă Moldova va îndeplini cele nouă etape identificate de Comisia Europeană ca necesare pentru deschiderea negocierilor.

Înaintea votului asupra rezoluției, eurodeputații vor dezbate marți cu Comisia și Consiliul ultimele evoluții din Republica Moldova.

455 de milioane de euro de ajutor UE pentru Turcia, România și Italia în urma dezastrelor naturale

Eurodeputații vor aproba, miercuri, aproape 455 de milioane de euro sub formă de ajutor din Fondul de Solidaritate al UE, în urma recentelor dezastre naturale din România, Italia și Turcia.

România urmează să primească 33,9 milioane de euro pentru daunele cauzate de seceta severă din 2022, Italia 20,9 milioane de euro pentru daunele cauzate de inundațiile din septembrie 2022 din regiunea Marche, iar 400 de milioane de euro vor ajunge în Turcia pentru pagubele cauzate de cele două cutremure majore ce au avut loc în februarie 2023.

Comisia Europeană a propus utilizarea Fondului de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) pentru a acorda asistență financiară celor trei țări afectate, în valoare de 454 835 030 de euro. Asistența FSUE va acoperi o parte din costurile operațiunilor de urgență și de salvare, cum ar fi repararea infrastructurii deteriorate, securizarea infrastructurii preventive și protecția patrimoniului cultural, precum și operațiunile de curățare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:3,09 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău