Serviciul Vamal va avea propriul „Centru de analiză de risc și inteligență” pentru a reduce timpul de așteptare la vamă și riscul de contrabandă

  • 27 Februarie 12:37
Serviciul Vamal va avea propriul „Centru de analiză de risc și inteligență” pentru a reduce timpul de așteptare la vamă și riscul de contrabandă

În cadrul Serviciului Vamal urmează să fie creat Centrul de analiză de risc și inteligență (CARI), cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională. Procesul de implementare a proiectului a început astăzi, în cadrul unui eveniment la lansare.

Serviciul Vamal a explicat, printr-un comunicat de presă, că necesitatea Centrului a apărut pentru că în urma invaziei ruse împotriva Ucrainei, a crescut cu circa 4 ori tranzitul de mărfuri peste frontiera vamală a Republica Moldova, dar și faptul că exporturile și importurile sunt acum procesate prin frontiera de vest cu România implică eforturi adiționale din partea Serviciului Vamal și amplifică riscurile de introducere ilegală a mărfurilor.

Mai exact, efectuarea controlului fizic al mărfurilor și al fiecărui mijloc de transport presupune implicarea mai multor funcționari vamali.

În această situație, este necesar ca autoritățile vamale să utilizeze metodologii avansate de evaluare a riscurilor identificând operativ și exact tranzacțiile cu risc sporit.

Prin urmare, managementul riscurilor ce va fi dezvoltat într-o subdiviziune centralizată cu mai multe atribuții (analiză, monitorizare și profilare) va permite alocarea eficientă a resurselor necesare, orientând controalele vamale către transporturile și mărfurile cu un risc mai mare și facilitându-le pe cele conforme.

„Aceste acțiuni vor spori măsurile de protecție împotriva activităților ilegale, protejând sănătatea publică, securitatea națională și drepturile de proprietate intelectuală”, sunt convinși reprezentanții Serviciului Vamal.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,12 m/s
Mon
23
Tue
23
Wed
13
Thu
9
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău