„Oprire unică” la frontiera de stat. Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră au agreat Normele tehnologice tip de efectuare a controlului în punctele de trecere a frontierei rutiere

  • 15 Mai 2023 18:09
„Oprire unică” la frontiera de stat. Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră au agreat Normele tehnologice tip de efectuare a controlului în punctele de trecere a frontierei rutiere

În vederea asigurării eficiente a procedurilor de control, dar și fluidizării traficului transfrontalier în sensul implementării principiilor „Ghișeului unic” și „Unicii opriri”, au fost aprobate Normele tehnologice tip de efectuare a controlului în punctele de trecere frontierei de stat rutiere și schimbului de date în timp real. În acest sens, directorul Serviciului Vamal Igor Talmazan și șeful Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi au semnat astăzi, 15 mai 2023, ordinul bilateral.

Prezentele Norme stabilesc procedurile de control la trecerea frontierei și de control vamal, inclusiv procesul de autorizare a trecerii frontierei Republicii Moldova de către persoane, mijloace de transport, mărfuri și alte bunuri. La fel, documentul vizează regulile de regim și modalitățile de cooperare între Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră în punctele de trecere a frontierei.

Totodată, în scopul respectării unei opriri în punctul de trecere a fost stabilit ca procedură: să fie preluate actele de călătorie de către polițistul de frontieră, cu ulterioara transmitere a acestora funcționarului vamal, iar ultimul să fie responsabil de întoarcerea actelor către persoane după finalizarea controlului vamal.

Implementarea în complex și deplin a principiului respectiv va contribui la eliminarea factorilor care favorizează posibilele acte de corupție, fortificând încrederea societății în autoritățile cu atribuții de control la frontieră, inclusiv va permite evitarea situațiilor de eludare a controlului la trecerea frontierei și părăsirea neautorizată a punctului de trecere.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău