Serviciul Vamal promite reabilitarea, în 2018, a celor mai deteriorate drumuri de acces spre posturile de frontieră

  • 09 Ianuarie 2018 12:38
Serviciul Vamal promite reabilitarea, în 2018, a celor mai deteriorate drumuri de acces spre posturile de frontieră

Serviciul Vamal și Ministerul Economiei și Infrastructurii au convenit, de comun acord, asupra reabilitării în 2018 a celor mai deteriorate drumuri de acces spre posturile de la frontierele Republicii Moldova. Subiectul a fost discutat în cadrul undei întrevederi directorului Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, cu secretarul de stat de la Ministerului Economiei, Anatol Usatîi.

„În primă fază, proiectul de reabilitare vizează construcția capitală a celor mai impracticabile porțiuni de drum. Este vorba despre tronsoanele care duc spre punctele de trecere ”Larga-Kelmențî” (cca 5 km), ”Unguri-Bronnița” (cca 6,3km) și tronsonul cuprins între punctele de trecere ”Giurgiulești-Reni” și ”Giurgiulești-Galați” (cca 1,2 km)”, potrivit unui comunicat al Serviciului Vamal.

În prezent, potrivit sursei citate, starea nesatisfăcătoare a drumurilor de acces către ”Larga-Kelmențî” îi determină pe participanții la traficul transfrontalier să opteze pentru posturile vamale ”Otaci” sau ”Criva”, unde, în consecință, sunt atestate cele mai mari valori de trafic de la frontiera moldo-ucraineană.

Conform datelor Serviciului Vamal, posturile vamale ”Otaci” și ”Criva” sunt traversate săptămânal de circa 6 449 și respectiv, 5916 unități de transport, în timp ce prin ”Larga-Kelmențî” sunt consemnate în Registrul traversărilor doar 941 de autovehicule.  Astfel, reabilitarea acestor sectoare de drum ar permite degajarea traficului prin cele două posturi vamale, iar odată cu instituirea controlului vamal în ”Unguri-Bronnița” fluxurile menționate s-ar dispersa și mai mult.

De asemenea, este preconizată reparația porțiunilor de drum din proximitatea zonelor de control vamal care urmează a fi inaugurate la Sculeni, Costești și Giurgiulești, precum și extinderea acostamentului drumurilor de acces spre noua zonă de control vamal din Otaci.

În cadrul aceluiași proiect este planificată și reabilitarea căii de acces spre postul vamal ”Palanca” din direcția Republicii Moldova, iar porțiunea de drum înspre Ucraina va fi construită în cadrul proiectului de construcție a punctului de trecere ”Palanca” pentru realizarea controlului comun pe teritoriul Republicii Moldova.

Extinderea zonei de control vamal și construcția sectorului de drum înspre Ucraina va fi realizată cu suportul PNUD Moldova, care este și partenerul de implementare a proiectului de construcție a noului punct de trecere. Costul lucrărilor pentru ambele porțiuni de drum este estimat la cca 730 000 euro, bani care urmează a fi alocați din fondurile guvernamentale.

Serviciul Vamal menționează că problema calității drumurilor în zonele de acces la frontieră se atestă și pe teritoriul Ucrainei. Drept urmare, subiectul va fi inclus pe agenda următoarelor ședințe interguvernamentale, astfel încât demersurile de reabilitare a respectivelor porțiuni de carosabil să fie inițiate și de către partea ucraineană.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,19
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:3,13 m/s
Fri
16
Sat
14
Sun
16
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău