Serviciul Vamal participă în al doilea val al campaniei anti-contrabandă „Contrabanda e boală grea”, lansat în Republica Moldova și România

  • 20 Octombrie 2022 15:30
Serviciul Vamal participă în al doilea val al campaniei anti-contrabandă „Contrabanda e boală grea”, lansat în Republica Moldova și România

Astăzi, 20 octombrie 2022, conducerea Serviciul Vamal participă la lansarea celui de-al doilea val al campaniei publice „Contrabanda e boală grea”, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Biroul Vamal Albița (localitatea Drânceni, județul Vaslui, România).

Campania își propune să contribuie la creșterea gradului de conștientizare a consecințelor negative ale comerțului ilegal: alimentarea crimei organizate, pierderi semnificative la bugetul de stat, lipsa unei perspective de dezvoltare economică și socială în localitățile din apropierea frontierelor.

De precizat că prevenirea și combaterea contrabandei reprezintă una din prioritățile autorităților cu competențe la frontiera Republicii Moldova. Astfel, în vederea securizării frontierelor, asigurării securității economice și îmbunătățirii climatului de legalitate a mediului de afaceri, Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră derulează continuu măsuri de prevenire și contracarare a fenomenului la nivel național și regional, în colaborare cu alte autorități de aplicare a legii, agenții internaționale, reprezentanți ai mediului privat etc.

Prin urmare, este necesar de a acționa în comun pentru a eradica fenomenul contrabandei, prin sporirea conștientizării publice privind urmările negative ale acestui fenomen, dar și prin aportul cetățenilor și al tuturor instituțiilor statului cu atribuții în domeniu.

Domnul Marian Marcu, Director General Novel Research, prezent la evenimentul de lansare, a declarat că ”conform ultimului studiu Novel, contrabanda cu țigarete se situa la nivel național în luna iulie la 6,1%, cel mai mic procent începând din 2008, anul în care am demarat cercetarea pieței negre. În ultimii doi ani, nivelul mediu al comerțului ilegal s-a menținut redus, sub 10%, mai precis în 2020 la 9,4%, iar în 2021 la 8,7%. Cu toate acestea, regiunea de nord-est a continuat să fie cea mai afectată de comerțul ilegal. În 2021, media contrabandei în zona de nord-est a fost de 23,3%, cu 1,3 p.p. mai mult față de 2020, iar în iulie 2022 se situa la 13,3%, cea mai mare comparativ cu restul regiunilor țării.” 

”Serviciul Vamal a Republicii Moldova menține ca obiective strategice contracararea fenomenului de contrabandă și încălcare a legislației vamale precum și facilitarea comerțului legitim” a comunicat Domnul Serghei Țugui, șef adjunct al Departamentului antifraudă și conformare  din cadrul Serviciului Vamal al Republicii Moldova. Totodată, Domnul Țugui a completat, că pe fundalul războiului din Ucraina care a generat creșterea nivelului de solicitare a resurselor Serviciului Vamal necesare gestionării traficului sporit de mărfuri, de persoane și unități de transport, Serviciul Vamal a depus eforturi sporite prin desfășurarea măsurilor speciale de investigații în vederea prevenirii, combaterii și depistării fenomenelor de contrabandă.

„Contrabanda e boală grea”, lansată în parteneriat cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova, Autoritatea Vamală Română, Poliția de Frontieră Română, Poliția Română și Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova, cu sprijinul JTI România, urmărește informarea publicului referitor la efectele negative ale contrabandei asupra economiei și societății. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău