Serviciul Vamal demarează o acțiune amplă de modernizare prin digitalizare a proceselor de instruire a funcționarilor vamali, cu sprijinul USAID

  • 08 Decembrie 2023 13:04
Serviciul Vamal demarează o acțiune amplă de modernizare prin digitalizare a proceselor de instruire a funcționarilor vamali, cu sprijinul USAID

Serviciul Vamal, cu suportul USAID, demarează o acțiune amplă de modernizare a Centrului de instruire prin digitalizarea procesului de formare profesională a funcționarilor vamali, care va susține eforturile de integrare europeană a Republicii Moldova, arată un comunicat al Serviciului Vamal.

În acest sens, directorul Serviciului Vamal Igor Talmazan și directorul proiectului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA) David Anderson au semnat un Memorandum de înțelegere privind transformarea Centrului de instruire într-un centru de schimb de cunoștințe, dezvoltare a capacităților și diseminare a expertizei legate de procedurile vamale, reglementări și cele mai bune practici.

Urmare a modernizării Centrului de instruire vor fi digitalizate programele de formare profesională, va fi dezvoltată platforma de e-learning, vor fi oferite echipamente moderne, va fi facilitat accesul la instruirile tematice pentru mediul privat, cum ar fi brokerii vamali, exportatori etc.

„În contextul angajamentelor asumate stabilite în Acordul de Asociere între RM și UE, dar și a noului Cod vamal menit să armonizeze legislația vamală națională cu cea comunitară, Serviciul Vamal a identificat necesitatea asigurării unui proces de instruire mai modern, integrat și în conformitate cu standardele europene. Transformarea Centrului de instruire într-un Centru de Excelență, va contribui la modernizarea procesului de formare profesională a funcționarilor vamali, nemijlocit prin explorarea unei versiuni avansate a sistemului e-learning”, a menționat directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan.

David Anderson, directorul proiectului USAID MISRA, în discursul său a menționat că, modernizarea proceselor de formare profesională a funcționarilor vamali prin intermediul platformei de e-learning face parte din asistența strategică oferită de USAID la sporirea capacităților Serviciului Vamal din Republica Moldova. Integrarea europeană a Moldovei pe dimensiunea vamală este extrem de importantă, iar rolul unor funcționari vamali instruiți și profesioniști, ca și un mediu de afaceri informat, este determinant în acest proces.

La data 6 decembrie 2023, Centrul de instruire al Serviciului Vamal a aniversat vârsta de 16 ani de la fondare. Perioadă în care practic toți funcționarii vamali au trecut prin instruire și cursuri de formare profesională în cadrul subdiviziunii cu statut de direcție – Centrul de instruire. Actualmente, în cadrul Centrului de instruire sunt organizate cursuri în 29 domenii de formare, la care participă și angajați din alte instituții naționale. 383 funcționari vamali au fost formați în calitate de formatori și alți 2 funcționari vamali au fost acreditați în calitate de expert trainer de către Organizația Mondială a Vămilor. 

Dezvoltarea profesională în cadrul Serviciului Vamal al Republicii Moldova constituie una dintre componentele cheie ale dezvoltării instituționale și este asigurată de Centrul de instruire, care contribuie la identificarea și răspunderea necesităților de formare profesională ale funcționarilor vamali.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău