Serviciul național de transfuzie a sângelui va fi îmbunătățit

  • 06 Aprilie 2017 15:29
Serviciul național de transfuzie a sângelui va fi îmbunătățit

Laboratoarele de transfuzie a sângelui din Moldova vor fi dotate cu noi echipamente performante și vor fi amenajate spații speciale pentru păstrarea în siguranță a produselor sangvine.

Aceste și alte măsuri de amplificare a gradului de siguranță și de calitate la recoltarea produselor sanguine fac parte din cea de-a doua etapă a proiectului „Consolidarea securității hemotransfuzionale în Republica Moldova” pentru anii 2017-2021. O parte componentă a proiectului este și încurajarea donării de sânge voluntare și neremunerate, transmite IPN.

Ministrul sănătății, Ruxanda Glavan, a spus într-o conferință de presă că prima etapă a proiectului, desfășurată în perioada 2014-2016, a permis stabilirea unei singure instituții, cu statut de persoană juridică, care să coordoneze transfuzia sângelui la nivel central. „Am avut posibilitatea să dotăm Centrul Național de Transfuzie a Sângelui cu echipament de laborator performant și să asigurăm țara cu produse sangvine”, a declarant Ruxanda Glavan.

Directorul instituției, Svetlana Cojocari, a spus că utilizarea rațională produselor sangvine și aplicarea protocoalelor clinice naționale ar fi o etapă de fortificare a principiilor de calitate în managementul asistenței hemotransfuzionale în cadrul instituțiilor medico-sanitare.

Damiano Castello, expert la Crucea Roșie din Elveția, a remarcat că pentru a asigura calitatea recoltărilor de produse sangvine este necesar ca toți actorii implicați să fie instruiți la nivel înalt. Se cere să se aplice standarde internaționale de securitate a produselor sangvine, iar întregul proces trebuie monitorizat.

Pentru implementarea proiectului „Consolidarea securității hemotransfuzionale în Republica Moldova” pentru anii 2017-2021, Crucea Roșie din Elveția va oferi asistență tehnică și financiară în valoare de peste 15,8 milioane de lei.

Anual în Republica Moldova peste 30 mii de pacienți necesită transfuzii de sânge.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
18
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău