Serviciul de Securitate al Ucrainei a anihilat o rețea de agenți FSB formată din foști spioni militari ucraineni

  • 08 Februarie 2021 10:58
Serviciul de Securitate al Ucrainei a anihilat o rețea de agenți FSB formată din foști spioni militari ucraineni

Într-un comunicat de presă al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), postat pe site-ul instituției pe 05.02.2021, se arată că, în cadrul activităților desfășurate de membrii serviciului, a fost anihilată o rețea de agenți ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Federația Rusă, formată din foști cercetași militari ucraineni, care au trecut de partea rușilor, transmite Defenseromania.ro.

Potrivit datelor prezentate de ofițerii de contraspionaj ai SBU, aceștia au activat pe teritoriile Regiunilor Odessa, Nikolaev, Kiev, Chernigov și Zhytomyr. “SBU a stabilit că cetățenii ucraineni au fost recrutați și au îndeplinit misiuni de cercetare pentru colaboratorii FSB Vadim Dautov și Denis Sobko”, se precizează în comunicatul de presă, transmite sursa citată.

“Agentura rusească” trebuia să pregătească diverse operațiuni de sabotaj, să ajute serviciile speciale din Republicile Donețk și Lugansk să se infiltreze în Ucraina și să pregătească specialiști în domeniul informațiilor. De exemplu, în orașul Nicolaev, sub lupa agenților ruși se aflau aerodromul strategic Kulbakino, unde sunt dislocate Brigada 299 Aviație Tactică și Întreprinderea de reparații de aviație NARP.

În plus, rețeaua FSB a cules diverse informații militare și a recrutat informatori. În special, au fost selectate datele privind Direcția Principală Cercetare a Ministerului ucrainean al Apărării, Forțele pentru Operații Speciale, Statul Major al Forțelor Navale și Centrul 73 pentru Operații Speciale Navale din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei.

În cursul activităților planificate era prevăzută inclusiv răpirea unuia dintre foștii comandanți ai Forțelor pentru Operații Speciale din Ucraina, pentru care era alocată suma de 100.000 de dolari. Ca dovadă, SBU a publicat un videoclip cu interogarea unuia dintre deținuți (nume de cod “Leader”) și înregistrări audio cu alte persoane.

De la cei reținuți se pare că a fost confiscat un întreg arsenal de arme: patru puști AK-47, două pistoale Fort-17, două aruncătoare de grenade, 44 de grenade, aproximativ 3.700 de cartușe, precum și 2,7 kilograme de TNT și detonatoare electrice. Aceștia sunt acuzați de încălcarea unei multitudini de articole din Codul penal ucrainean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău