Serviciul de informații militare al Ucrainei face apel la presiuni internaționale pentru demilitarizarea centralei nucleare de la Zaporojie

  • 23 Iunie 2023 18:53
Serviciul de informații militare al Ucrainei face apel la presiuni internaționale pentru demilitarizarea centralei nucleare de la Zaporojie

Direcția principală de informații de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR) a lansat un apel vineri comunității internaționale și Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) să exercite presiuni asupra Rusiei pentru a permite demilitarizarea centralei nucleare din Zaporojie (sud), situată în teritoriul ucrainean ocupat de Moscova, potrivit Agerpres.

Demilitarizarea centralei "depinde în mare măsură de AIEA și de liderii acesteia, de comunitatea internațională", a declarat șeful adjunct al GUR, Vadim Skibițki, într-un interviu acordat vineri publicației online ucrainene RBK.

În linie cu alți responsabili de la Kiev, Skibițki a declarat că o parte din centrala nucleară aflată sub controlul Rusiei "a fost minată" și a spus că demilitarizarea acesteia trebuie să se desfășoare într-un mod "clar planificat" și "ordonat pentru a preveni orice fel de incident".

Responsabilul serviciului ucrainean de informații militare a făcut aceste declarații la o zi după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că are informații potrivit cărora Rusia ar pregăti un "act terorist" la centrala nucleară din Zaporojie.

Zelenski i-a informat pe liderii tuturor țărilor G20 cu privire la amenințarea acestui "act terorist" pregătit de Rusia, care, potrivit Kievului, ar urma să aibă ca efect provocarea unor scurgeri de radiații.

Afirmațiile lui Skibițki coincid cu vizita planificată pentru vineri în Rusia a directorului general al AIEA, Rafael Grossi, care urma să se întâlnească cu șeful companiei ruse de stat pentru energie nucleară Rosatom, Aleksei Lihaciov. Agenția rusă Rosatom gestionează în prezent centrala de la Zaporojie, operată în continuare fizic de personal ucrainean.

În finalul acestei întrevederi, Rusia a cerut vineri AIEA să se asigure că Ucraina nu bombardează centrala nucleară de la Zaporojie, afirmând că aceasta funcționează în deplină securitate, potrivit Reuters.

O declarație în acest sens a fost făcută de Aleksei Lihaciov după întrevederea cu șeful AIEA la Kaliningrad, a indicat Rosatom într-un comunicat, după vizita lui Grossi la uzina din sudul Ucrainei săptămâna trecută.

"Așteptăm măsuri concrete din partea AIEA vizând să împiedice lovituri ale forțelor armate ucrainene, atât asupra centralei nucleare din Zaporojie, cât și asupra teritoriului adiacent și a infrastructurilor critice", a declarat Rosatom, citându-l pe șeful său într-un comunicat.

AIEA a declarat în această săptămână că centrala este "afectată de probleme legate de apă", după ce distrugerea barajului de la Kahovka a golit vastul rezervor de pe malul sudic al fluviului Nipru pe care se află centrala.

Agenția, cu sediul la Viena, a declarat de asemenea că situația militară din regiune a devenit din ce în ce mai tensionată, în timp ce Kievul a lansat o contraofensivă împotriva forțelor ruse care ocupă părți întregi din estul și sudul Ucrainei.

Moscova și Kievul se acuză reciproc și cu regularitate de bombardamente în zona centralei nucleare din Europa, cu cele șase reactoare scoase din funcțiune. Eforturile internaționale pentru stabilirea unei zone demilitarizate în jurul acesteia au eșuat până în prezent. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:4,12 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău