Serviciul 112 îndeamnă cetățenii să facă apeluri responsabile

  • 29 Aprilie 12:54
Serviciul 112 îndeamnă cetățenii să facă apeluri responsabile

Serviciul național unic pentru apelurile de urgență 112 atrage atenția cetățenilor să sune responsabil la numărul unic de urgență 112, transmite un comunicat al Serviciului 112.

Serviciul 112 atenționează că apelurile care nu reprezintă o urgență afectează nefavorabil tratarea situațiilor reale. Mai întâi, ține ocupate liniile de urgență, în condițiile în care apelurile sunt preluate numai în ordinea în care au fost recepționate. Acest aspect limitează operatorul de la alte apeluri reale, astfel se reduce  viteza de răspuns la apelurile cu urgență reală și crește timpul mediu de prelucrare a unui caz de urgență. Se pierd secunde valoroase doar pentru a afla că apelantul nu are nici o urgență.

Apoi, mai grav este că apelurile cu chemări false solicită serviciile specializate de urgență în detrimental persoanelor care se pot afla în situații critice de viață și care necesită intervenția imediată a serviciilor specializate de urgență, acest lucru putând avea consecințe fatale.

Multe persoane abuzează de numărul de urgență 112, fie din comoditate, fie că este un număr gratuit și este activ non-stop ori fiindcă aceasta e varianta cea mai simplă de a solicita informații.

Mai mult decât atât, la numărul unic de urgențe 112 sună cetățeni, care fac glume, farse, pentru a adresa injurii operatorilor, pentru a a solicita diverse informații care nu fac obiectul unei intervenții de urgență, spre exemplu, ora exactă, date de contact ale autorităților, etc. Spre exemplu, de la începutul anului, o persoană a apelat de 434 de ori numărul unic de urgență 112 fără a avea o urgență reală, solicită doar informația cât este ora?”.

Cu referire la statistica referitoare la apelurile care nu justifică o urgență, informăm că în prezent reprezintă aproximativ 42% din numărul total de apeluri înregistrate la numărul 112, cu o medie zilnică de 2 637 de apeluri.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Wed
25
Thu
23
Fri
21
Sat
25
Sun
26
Arhivă Radio Chișinău