Serviciile speciale ruse pregătesc o provocare contra propriilor soldați din Transnistria, pentru a da vina apoi pe Ucraina, spune Kievul

  • 14 Ianuarie 15:01
Serviciile speciale ruse pregătesc o provocare contra propriilor soldați din Transnistria, pentru a da vina apoi pe Ucraina, spune Kievul

Serviciile secrete militare ucrainene au declarat vineri că serviciile speciale ruse pregătesc ceea ce au numit "provocări" împotriva militarilor ruși aflați în regiunea separatistă moldovenească Transnistria pentru a acuza Ucraina, transmite Reuters, potrivit hotnews.ro.

Într-un comunicat, a precizat că provocările ar putea fi îndreptate împotriva unor depozite de artilerie ale forțelor armate ruse, scrie sursa citată. 

Ucraina a fost lovită vineri de un atac cibernetic masiv, prin care cetățenii acestei țări au fost avertizați să "se teamă și să se aștepte la ce este mai rău".
De menționat că, în privința intențiilor lui Vladimir Putin cu Ucraina, printre scenariile posibilese numără și unele care includ folosirea regiunii transnistrene și a forțelor ruse de acolo.

Incidentul informatic vine în contextul în care nu s-a ajuns la niciun progres în cadrul întâlnirilor dintre Rusia și statele occidentale, care se tem că Moscova ar putea lansa un nou atac asupra unei țări pe care a mai invadat-o în 2014.

"Sunetul tobelor de război este puternic", a declarat, plastic, un diplomat american de rang înalt.

Moscova mută soldați din Orientul Îndepărtat, probabil în Ucraina

Rusia neagă planurile de a ataca Ucraina, dar spune că ar putea întreprinde acțiuni militare nespecificate dacă nu sunt îndeplinite cererile, inclusiv o promisiune a alianței NATO de a nu admite niciodată Kievul.

Rusia a spus că trupele din estul său îndepărtat vor exersa deplasarea în zone militare îndepărtate pentru exerciții, ca parte a unei inspecții.

Imagini ale Ministerului Apărării publicate de agenția de știri RIA au arătat numeroase vehicule blindate și alte echipamente militare încărcate în trenuri în Districtul Militar de Est.

"Aceasta este probabil o acoperire pentru unitățile care sunt mutate spre Ucraina", a declarat Rob Lee, analist militar și membru al Institutului de Cercetare a Politicilor Externe cu sediul în SUA.

Mișcările au indicat că Rusia nu are nicio intenție de a reduce tensiunile din Ucraina, după ce s-a folosit de acumularea de trupe pentru a forța Occidentul să se așeze la masa negocierilor și pentru a impune cereri radicale de "garanții de securitate" - ale căror elemente cheie au fost descrise de Statele Unite ca fiind neacceptabile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:5,66 m/s
Sat
24
Sun
26
Mon
24
Tue
25
Wed
26
Arhivă Radio Chișinău