Serviciile secrete din Rusia și Belarus susțin că au dejucat un atac asupra lui Lukașenko

  • 18 Aprilie 2021 12:41
Serviciile secrete din Rusia și Belarus susțin că au dejucat un atac asupra lui Lukașenko

Serviciul secret FSB din Rusia a anunțat sâmbătă că a fost dejucat un atac asupra președintelui belarus Aleksandr Lukașenko, relatează DPA, preluat de Agerpres.

FSB și serviciile de securitate belaruse au arestat doi bărbați la Moscova. Unul dintre ei avea de asemenea și cetățenie americană.

Într-o înregistrare video, șeful agenției secrete KGB din Belarus, Ivan Tertel, afirmă că au avut loc pregătiri pentru o revoltă armată.

El a spus că scopul era răsturnarea conducerii țării și uciderea președintelui, a familiei sale și a altor oficiali de rang înalt.

Conform acestui plan, a mai precizat Tertel, mai multe clădire-cheie din Belarus urmau să fie ocupate.

Lukașenko a alimentat în mod repetat teama în rândul populației, sugerând că oponenții săi pun la cale o lovitură de stat violentă, reamintește DPA.

În contextul în care protestele în masă împotriva sa continuă, el a declarat de asemenea că a împiedicat declanșarea unei revoluții ca în Ucraina vecină.

După alegerile prezidențiale de la 9 august anul trecut, care au fost considerate de opoziție ca fiind fraudate, sute de mii de persoane s-au adunat uneori în stradă pentru a cere demisia lui Lukașenko și organizarea unui nou scrutin.

Deși el și-a proclamat victoria cu 80,1% din voturi, UE nu îl recunoaște pe Lukașenko drept președinte și a adoptat sancțiuni împotriva Minskului. Lukașenko se bazează pe sprijinul Rusiei, cel mai important aliat al său.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău