Serviciile online prestate de CNAS sunt în continuă creștere

  • 23 Iunie 2020 10:46
Serviciile online prestate de CNAS sunt în continuă creștere

Casa Națională de Asigurări Sociale continuă să-și extindă interacțiunea cu cetățenii prin intermediul serviciilor electronice. În cadrul Serviciului Guvernamental de Plăți Electronice (Serviciul MPay) a fost dezvoltat și implementat serviciul de achitare a contribuțiilor de asigurări sociale de stat, inclusiv a majorărilor de întârziere și amenzilor, aferente bugetului asigurărilor sociale de stat, transmite IPN.

Serviciul MPay deține calitatea de mecanism unic de achitare a serviciilor publice, colectare a impozitelor, taxelor, amenzilor și majorărilor de întârziere (penalităților). De asemenea, este vorba și despre alte plăți la bugetul public național cu ajutorul instrumentelor de plată disponibile conform legislației cum ar fi: carduri bancare, terminale de plată, sisteme e-banking și plăți în numerar.

CNAS recomandă plătitorilor de contribuții la bugetul asigurărilor sociale de stat să beneficieze de principalele avantaje ale plăților electronice, cum ar fi operativitatea și confortul oferit utilizatorilor și să achite plățile aferente bugetului asigurărilor sociale de stat prin intermediul Serviciului MPay, mai ales în această perioadă de pandemie COVID-19, când este recomandată evitarea aglomerărilor.

În prezent, CNAS prestează numeroase servicii electronice. Astfel, prin site-ul oficial a instituției www.cnas.md sau prin portalul serviciilor publice  https://servicii.gov.md/, familiile cu copii pot depune în mod electronic cererea pentru stabilirea mai multor tipuri de indemnizații. Pritnre acestea se numără indemnizația unică la nașterea copilului; indemnizația lunară pentru creșterea copilului (pentru persoanele asigurate) – până la împlinirea vârstei de trei ani și până la împlinirea vârstei de doi ani și două luni; indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de doi ani (pentru persoanele neasigurate); indemnizația paternală; indemnizația lunară de suport pentru creșterea până la vârsta de trei ani a copiilor gemeni sau a mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină.

Unul dintre primele servicii electronice este ACCES CPAS, prin care fiecare angajat poate verifica virarea plății primelor de asigurare de către angajator. Anume aici, în Registrul de stat al evidenței individuale în sistemul public de asigurări sociale, s-au acumulat informații despre aceste contribuții, începând cu 1 ianuarie 1999.

Tot pe pagina web a instituției poate fi accesat ,,Calculatorul vârstei de pensionare”. Acest serviciul electronic ajută viitorii pensionari să-și determine vârsta  necesară de pensionare precum și data ieșirii la pensie, în special în cazul femeilor, pentru care vârsta de pensionare crește anual cu șase luni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău