Serviciile de asistență pentru pacienții cu accidente vasculare cerebrale vor fi îmbunătățite prin intermediul telemedicinei

  • 06 Februarie 2022 18:14
Serviciile de asistență pentru pacienții cu accidente vasculare cerebrale vor fi îmbunătățite prin intermediul telemedicinei

Ministerul Sănătății anunță lansarea proiectului „Organizarea serviciului de asistență urgentă pentru pacienții cu accidente vasculare cerebrale prin implementarea telemedicinei în Republica Moldova”. Cu această ocazie, cadre științifico-didactice, savanți, parteneri internaționali, medici neurologi, precum și reprezentanți ai autorităților din domeniul sănătății s-au întâlnit în cadrul unei conferințe și au discutat despre îmbunătățirea serviciului de asistență medicală prin intermediul telemedicinei în cazul pacienților care au suferit un accident vascular cerebral.

Prezent la conferință, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a reiterat importanța alinierii Republicii Moldova la toate politicile mondiale de sănătate menite să ofere pacienților cu AVC servicii rapide și eficiente pentru tratare sau îmbunătățirea stării de sănătate. Asta în condițiile în care, potrivit estimărilor, până în anul 2030, această boală riscă să devină principala cauză de mortalitate la nivel mondial,  ajungând la circa opt milioane de decese anual.

„Chiar dacă deja există soluții eficiente pentru tratamentul acestei maladii acestea sunt frecvent limitate în unele țări, în special de factorii economici, geografici și tehnici. În prezent, Ministerul Sănătății își propune să înlăture o bună parte din aceste bariere, care nu oferă o șansă de supraviețuire și prim ajutor pacienților care se confruntă cu aceste situații. Una dintre cele mai importante priorități este să asigurăm cu capacități suficiente de diagnosticare la nivel național, regionalizarea unor servicii de diagnosticare deoarece este foarte important stabilirea diagnosticului corect la timpul oportun”, a declarat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.

Potrivit academicianului, președintelui Societății de Neurologie din Republica Moldova, Stanislav Groppa, în țara noastră sunt peste 80.000 de pacienți cu AVC.

„În Republica Moldova, la fiecare oră, un pacient suportă un accident vascular cerebral. La fiecare o oră și jumătate, o persoană decedează în urma accidentului vascular cerebral. Această maladie induce mortalitate, dizabilitate și desigur diminuează calitatea vieții. Prin realizările tehnologiei avansate, astăzi este posibil de a iniția o remodelare a sistemului de sănătate prin crearea centrelor de înaltă competență, iar USMF este gata să acorde tot sprijinul logistic și științific, metologic, pregătirea continuă a cadrelor, astfel încât să fie posibilă această misiune”, a spus academicianul Stanislav Groppa.

În același timp, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, Emil Ceban, a confirmat importanța implementării telemedicinei în sistemul național de sănătate.

„Telemedicina reduce costurile, permite medicilor să comunice foarte rapid și eficient cu pacienții, dar și între ei colegii, anulează distanțele, este o modalitate de a ajunge în zonele rurale, oferă oportunități net superioare față de medicina clasică”, a reiterat rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, Emil Ceban.

Evenimentul a fost organizat de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în parteneriat cu Societatea de Neurologie din Republica Moldova.  

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău