Servicii juridice gratuite din partea statului pentru o categorie extinsă de persoane. Modificările legislative votate de Parlament

  • 01 Decembrie 2022 17:24
0%
00:00:00
00:00:00

La sfârșitul lunii octombrie, Parlamentul a adoptat un proiect de modificare a legii cu privire la asistența juridică garantată de stat. Astfel, a fost majorat plafonul de venit al persoanelor care pot primi asistență juridică calificată (consiliere juridică, servicii gratuite ale avocaților). În rezultat, beneficiari vor fi cetățenii cu venituri mai mici decât salariul lunar în sectorul real, care, în prezent, este de 3 500 de lei. Până acum, asistența juridică garantată de stat era oferită persoanelor cu venituri mai mici decât minimul de existență, care, în semestrul II al anului trecut, era de 2 183 de lei.

O altă modificare a vizat persoanele cu dizabilitate severă sau accentuată. Acum, acestea vor putea beneficia de asistență juridică garantată de stat, indiferent de mărimea veniturilor. Această inițiativă a venit din partea Consiliului Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat (CNAJGS), în colaborare cu un grup de parlamentari, și a fost agreată fără impedimente de către Ministerul Justiției. Potrivit coordonatorului Oficiului teritorial Chișinău a CNAJGS, Sergiu Chiruța, această modificare era necesară, pentru a asigura exercitarea efectivă a dreptului la apărare al persoanelor cu dizabilități.

„Erau frecvente cazurile când persoanele cu dizabilități solicitau asistență juridică calificată în cauzele non-penale, dar eram puși în situația de a le da refuz, deoarece veniturile lor cumulative (pensia de dizabilitate, salariul parțial) depășeau nivelul minim de existență în Republica Moldova. Și cunoaștem foarte bine că întreținerea persoanelor cu dizabilități necesită cheltuieli suplimentare substanțiale, mult mai mari decât ale persoanelor apte de muncă în proporție de 100%. Astfel, includerea persoanelor cu dizabilitate severă și accentuată în lista persoanelor cărora li se acordă asistență juridică calificată, indiferent de veniturile lor, va facilita accesul lor la justiție și la asigurarea respectării dreptului la apărare”, a explicat pentru Asociația Presei Independente, Sergiu Chiruța.

Ce efecte vor avea modificările la Legea privind asistența juridică garantată de stat asupra persoanelor cu dizabilități?

Persoanele cu dizabilități constituie o categorie importantă din lista beneficiarilor de asistență juridică calificată, iar modificarea legii este binevenită, susțin reprezentanții Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CDPD). Vitalie Meșter, directorul executiv al Centrului a salutat adoptarea modificărilor legislative explicând că vulnerabilitatea unei persoane nu poate fi doar din punct de vedere economic:

”Serviciul de asistență garantată de stat, în special ce ține de dosare civile, se acorda în dependență de venitul pe familie al persoanei cu dizabilități. Respectiv, nu orice persoană cu dizabilitatea putea beneficia de acest serviciu. Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități a promovat modificările la lege cu privire la acordarea asistenței juridice garantate de stat. Vulnerabilitatea persoanei nu se manifestă doar datorită unei stări financiare. Vulnerabilitatea unei persoane cu dizabilități se poate produce ca urmare a interacțiunii cu proprii membri de familie. Avocatul care este asigurat prin acordarea acestui serviciu public, reprezintă un garant că drepturile unei persoane cu dizabilități să fie asigurate ”, susține Vitalie Meșter, directorul CDPD.

Ce spun juriștii?

Și juriștii salută modificările recente la Legea cu privire la asistența juridică garantată de stat, prin care de fapt s-a extins categoria beneficiarilor asistenței juridice gratuite calificate, extindere care se răsfrânge asupra categoriilor celor mai vulnerabile din societate.

 „Prin asemnea politici, statul încurajează  persoanele, în cazul nostru cu venituri mici și cu dizabilități, să recurgă la protecția drepturilor și intereselor personale în instanțele de judecată, ceea ce în perspectivă va diminua cazurile de injustiție în rândurile acestor categorii sociale. La fel, statul, prin asemenea intervenții legislative, susține calitatea actului justiției indiferent de starea materială a participanților.  Cu alte cuvinte, aceaste modificări legislative, vor permite celui „slab” să-și apere sănătatea/demnitatea/patrimoniul în fața celui mai „puternic”, în condiții de egalitate”, susține juristul Nicolae Frumosu.

 

Servicii juridice gratuite din partea statului pentru o categorie extinsă de persoane. Modificările legislative votate de Parlament

El consideră că orice extindere a categoriei de beneficiari ai serviciilor de asistență juridică gratuită calificată este benefică, evident, cu menținerea unui anumit echilibru, care nu ar permite abuzuri din partea persoanelor de rea-credință, în dauna celor care într-adevăr au nevoie de ajutor. „Cred că proiectul de lege adoptat respectă acest echilibru și în consecință îndemn pe toți cei care au nevoie de asistență juridică calificată și sunt eligibili noilor criterii, să apeleze la acest mecanism de apărare a drepturilor și intereselor”, a concluzionat Nicolae Frumosu.

Potrivit datelor Consiliului Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat, anul trecut, peste 47 de mii de persoane au beneficiat de asistență juridică calificată garantată de stat. Pentru remunerarea avocaților, din buget au fost alocate circa 73,5 milioane de lei

*Materialul a fost realizat în cadrul Campaniei Pentru o Justiție Sănătoasă, implementată de Asociația Presei Independente din Moldova.

AUDIO | Ostatici în propria lor țară. Cetățenii din Transnistria riscă ani grei de închisoare dacă vor încerca să-și apere drepturile în afara regiunii

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău