Servicii digitalizate până în 2020

  • 05 Iulie 2013 10:43
Servicii digitalizate până în 2020

Guvernul Republicii Moldova își propune să digitalizeze toate serviciile publice până în anul 2020.

Cetățenii vor avea, astfel, acces la baze de date care conțin cadrul legislativ, vor putea să se programeze prin internet la medicul de familie sau să solicite, în același mod, acte de stare civilă. O strategie în acest sens a fost dezbătută în cadrul unei conferințe internaționale care a avut loc la Chișinău.

Autoritățile afirmă că, prin digitalizarea serviciilor publice, se vor apropia cât mai mult de cetățeni, vor minimaliza birocrația, iar, în consecină, se va reduce nivelul corupției. De exemplu, în domeniul sănătății, strategia prevede programări on-line la medic, digitalizarea actelor medicale, precum și a rezultatelor analizelor de laborator sau a filmelor radiologice.

Un alt proiect se referă la crearea sistemului informațional automatizat de asistență socială, potrivit ministrului Muncii și protecției sociale, Valentina Buliga.

Cetățenii ar mai urma să aibă acces la actele normative din momentul inițierii lor și până la intrarea în vigoare, vor putea solicita prin internet acte de stare civilă, instanțele judecătorești vor avea o bază de informații comună, dosarele urmând să fie administrate în format electronic.

În opinia analistului  Roman Chircă, digitalizarea serviciilor publice ar reduce corupția doar în rândul funcționarilor mărunți. Expertul crede că această strategie ar trebui aplicată  mult mai devreme decât în 2020.

Strategia de guvernare electronică mai prevede ca, până în 2020, toți funcționarii pubilici și 60 la sută dintre cetățenii Republicii Moldova, să utilizeze semnătura digitală. În prezent, aproximativ 10 la sută din populație are acces la servicii de internet de bandă largă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău