Servicii de asistență medicală urgentă în valoare de peste un miliard de lei, acoperite de CNAM în 2022

  • 21 Iunie 2023 15:33
Servicii de asistență medicală urgentă în valoare de peste un miliard de lei, acoperite de CNAM în 2022

Mai mult de 63 de milioane de lei au fost alocate anul trecut din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru acordarea asistenței medicale urgente prespitalicești (AMUP). Cheltuielile respective au crescut cu peste 51 de milioane de lei sau cu 5,1% în comparație cu anul precedent, transmite CNAM.

Numărul de solicitări la Serviciul de asistență medicală urgentă prespitalicească a constituit în jur de 804 mii, fiind la nivelul anului 2021. Din totalul solicitărilor preluate, 118 mii (14,6%) au fost recepționate de la persoanele neasigurate.

Totodată, în 2022, din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală au fost alocate peste cinci milioane de lei pentru motivarea personalului din cadrul AMUP implicat în acțiunile de prevenire și control al infecției COVID-19.

Pentru acordarea în anul trecut a asistenței medicale urgente prespitalicești, CNAM a încheiat contracte cu doi prestatori de astfel de servicii – Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească și Policlinica de Stat.

Asistența medicală urgentă prespitalicească este setul de servicii medicale acordate pacientului în stare gravă, la locul accidentului sau îmbolnăvirii, în timpul transportării, la necesitate, până la transmiterea lui în instituția medico-sanitară. AMUP este oferită tuturor persoanelor, inclusiv celor care nu sunt asigurate, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în regim non-stop.

Când aveți o urgență medicală, sunați la 112. Serviciile de urgență prespitalicească pot fi solicitate la cererea personală sau a persoanei care vă este în preajmă. Un apel fals sau neîntemeiat răpește din timpul operatorilor 112 și întârzie preluarea cazurilor reale, iar minutele pierdute de un operator pot fi fatale pentru o persoană aflată cu adevărat într-o situație disperată, care nu poate fi preluată la timp de ambulanță.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
16,07
Cer fragmentat
Umiditate:98 %
Vint:6,69 m/s
Wed
11
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău