Seria de demisii din guvernul britanic condus de Boris Johnson continuă

  • 07 Iulie 2022 10:59
Seria de demisii din guvernul britanic condus de Boris Johnson continuă

Alți doi miniștri au demisionat joi din aparatul guvernamental britanic condus de Boris Johnson, care a pierdut deja marți seara aproape 50 dintre membrii săi, informează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, Brandon Lewis, a anunțat joi că demisionează la rândul său din guvernul lui Boris Johnson. "Un guvern decent și responsabil se bazează pe onestitate, integritate și respect reciproc. Cu profund regret personal trebuie să părăsesc guvernul, dat fiind că eu consider că aceste valori nu mai sunt apărate", a subliniat Brandon Lewis într-o scrisoare publicată pe Twitter și adresată premierului Boris Johnson.

La rândul său, ministrul britanic pentru Securitate, Damian Hinds, a părăsit joi guvernul subliniind că este nevoie ca premierul Boris Johnson să plece de la putere, pentru a fi restabilită încrederea în democrația din Regatul Unit, potrivit Reuters.

"Mai importante decât orice guvern sau lider sunt standardele pe care le susținem în viața publică și credința în democrația și în administrația noastră publică", a afirmat Damian Hinds în cererea sa de demisie. "Din cauza faptului că acestea s-au erodat în mod serios, am ajuns la concluzia că ar fi corect pentru țara noastră și pentru partidul nostru dacă v-ați retrage ca lider de partid și ca premier", s-a adresat Hinds lui Boris Johnson.

Premierul britanic Boris Johnson a respins miercuri apelurile de a-și da demisia, venite inclusiv din partea susținătorilor săi loiali și în pofida unei avalanșe de demisii din guvern, generate de o criză fără precedent în care l-au cufundat scandaluri repetate.

Potrivit unui sondaj Savanta ComRes dat publicității miercuri, 72% dintre britanici consideră că prim-ministrul ar trebui să demisioneze.

Deja slăbit semnificativ de scandalul petrecerilor ilegale desfășurate în Downing Street în timpul pandemiei de COVID-19, Boris Johnson a supraviețuit unui vot de neîncredere în propria sa tabără în urmă cu câteva săptămâni. Însă, potrivit presei britanice, în culise, curentul anti-Johnson acționează pentru a permite organizarea unui nou vot rapid, prin schimbarea actualei reguli care îl protejează pe șeful guvernului pentru încă 11 luni. Alegerea biroului executiv al puternicului Comitet 1922, în măsură să soluționeze problema, urmează să aibă loc luni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău