Sergiu Tofilat: Decizia privind livrarea gazelor pe gratis în stânga Nistrului de către „Gazprom” o poate lua o singură persoană, Vladimir Putin
-
09 Decembrie 13:45
Livrările de gaze în regiunea transnistreană ar putea continua parțial în anul care vine, dar nu vor putea sprijini producerea de energie electrică pentru malul drept Nistrului, opinează experții în cadrul unei dezbateri la agenția de presă IPN. Aceștia avertizează că Rep. Moldova se va confrunta cu o criză energetică, fiind nevoită să procure electricitate de pe piața europeană, ceea ce va duce la o dublare a prețurilor, transmite Radio Chișinău.
Livrările de gaze către consumatorii din stânga Nistrului pot continua parțial, dar centrala de la Cuciurgan nu va putea produce energie pentru malul drept, consideră expertul în securitate energetică, Sergiu Tofilat. În opinia sa, decizia privind livrarea gratuită a gazelor în această zonă este una politică și o poate lua doar Vladimir Putin.
„Decizia privind livrarea gazelor pe gratis în stânga Nistrului de către „Gazprom” o poate lua o singură persoană, Vladimir Putin, pentru că „Gazprom” nu încasează bani pentru asta, este de fapt o subvenție din partea Kremlinului pentru a menține acest regim separatist în stânga Nistrului și este strict o decizie politică”, a spus Sergiu Tofilat.
Un scenariu posibil este întreruperea livrărilor de gaze pentru a pune presiune pe autoritățile de la Chișinău, este de părere analistul de politică externă, Mihai Isac. Totodată. în ultimele decenii, nu au fost luate măsuri pentru reintegrarea regiunii transnistrene, iar această entitate continuă să joace un rol esențial în blocarea drumului european al Rep. Moldovei și relațiilor cu Occidentul.
„Trebuie să înțelegem că, în aceste zile, decontăm faptul că, de peste trei decenii, nu au fost luate măsuri menite să faciliteze reintegrarea regiunii respective în cadrul constituțional al Republicii Moldova. În această perioadă, Transnistria a jucat exact rolul pentru care a fost gândită, și anume acela de a bloca drumul european al Republicii Moldova și relațiile acesteia cu Occidentul”, a declarat Mihai Isac.
Rep. Moldova se va confrunta cu o criză a energiei electrice, în cazul în care Rusia va alimenta regiunea transnistreană separatistă cu gaze doar pentru consum intern, iar Chișinăul va fi nevoit să procure 80% din necesarul de electricitate de pe piața europeană, ceea ce va dubla prețurile, a mai spus în cadrul dezbaterii, expertul permanent Igor Boțan.