Sergiu Tofilat: Cele două milioane metri cubi de gaze pe care o firmă din R. Moldova ar urma să le importe zilnic din Turcia, ar putea să fie gaze rusești reexportate

  • 02 Octombrie 2023 14:03
0%
00:00:00
00:00:00

Cele două milioane metri cubi de gaze pe care o firmă din Rep. Moldova ar urma să le importe zilnic din Turcia, din luna octombrie, ar putea să fie gaze rusești reexportate, susține expertul în energetică Sergiu Tofilat. El spune că autoritățile, în special cele din domeniul justiției, iar trebui, să verifice sursa banilor cu care compania din R. Moldova va plăti pentru aceste gaze. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Maluri de Prut”, de la Radio Chișinău.

La sfârșitul săptămânii trecute compania de stat Petroleum Pipeline Corporation (BOTAȘ) din Turcia, anunța despre ajungerea la o înțelegere cu firma East Gaz Energy Trading din R. Moldova în vederea livrării zilnice a circa două milioane de metri cubi de gaze naturale, din 1 octombrie curent. Există premise că acest gaz să fie rusesc, susține expertul în energetică Sergiu Tofilat.

Două milioane metri cubi de gaze pe zi înseamnă 60 de milioane de metri cubi pe lună. Asta acoperă, nu integral consumul pentru malul drept al Nistrului, pentru că iarna noi consumăm lunar peste 100 de milioane de metri cubi, dar e un volum semnificativ. Și aici apar o serie de întrebări. În primul rând, al cui gaz va fi livrat Rep. Moldova. Pentru că Turcia nu au gaz propriu. Ei au găsit niște rezerve de gaz dar în prezent nu pot exporta gaz propriu. Anual Turcia consumă în jur de 55-60 de miliarde metri cubi dintre care anul trecut circa 38% era livrat de Gazprom, restul de Azerbaidjan, Iran și mai erau volume de gaz lichefiat preponderent livrate de Statele Unite ale Americii. Noi nu știm la ce preț al gazului a fost semnat acest acord între BOTAȘ și compania moldovenească. Există premise să credem că va fi gaz rusesc”, a spus Tofilat.

Autoritățile ar trebui să verifice sursa banilor pe care East Gaz Energy Trading ar urma să-i plătească pentru cele două milioane de metri cubi de gaz anunțate, mai spune Sergiu Tofilat.

Ei vor să-și creeze baza de date cu clienți proprii - acum majoritatea clienților sunt la Moldovagaz - sau ei vor să vină la Moldovagaz? Întrebarea este cui vor ei să vândă acest gaz și la ce preț? Dacă ne uităm la prețurile pe piață în prezent la bursă, este de 500-550 de dolari pentru o mie de metri cubi. Această companie privată din Moldova ar trebui să facă plăți lunare firmei turcești în  valoare de aproximativ 30 de milioane de dolari. De unde acești bani. Cred că autoritățile, în special Serviciul de Prevenire și Combatere Spălării Banilor ar trebui să verifice sursa banilor pe care această companie moldovenească o să-i folosească la achitare”, a menționat expertul.

Sergiu Tofialt nu exclude că acest contract  ar fi o încercare a concernului rus Gazprom de a se menține pe piață în Rep. Moldova.

Dacă în trecut Gazpromul limita volumele încerca să ne majoreze prețul, azi ei nu mai au pârghii să ne șantajeze și încearcă cumva să saboteze acțiunile guvernului Rep. Moldova de a procura gaz de pe bursă. Gazprom a ajuns, asta este o ipoteză, să colaboreze cu persoane din anturajul lui Vladimir Plahotniuc, ca să vină și să se mențină pe piața din Rep. Moldova”, a declarat Sergiu Tofilat.

Amintim că la 28 septembrie compania de stat turcă Petroleum Pipeline Corporation anunța că a semnat un contract cu firma East Gas Energy Trading din Rep. Moldova pentru livrarea a două milioane metri cubi de gaze pe zi.

Potrivit jurnaliștilor de la Moldstreet firma moldovenească nu a avut activitate pe piață până în anul 2023 iar, licența de activitate în sfera gazelor a fost obținută în aprilie 2022.

Conform datelor publice East Gas Energy Trading SRL a fost înregistrată în aprilie 2020 și printre fondatori ar fi persoane în legături de afaceri cu persoane din anturajul lui Vladimir Plahotniuc. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău