Sergiu Tofilat a prezentat prioritățile pentru mandatul său de membru al Consiliului de observatori al „Moldovagaz”
-
07 August 2023 13:05
Colaborarea cu organele de anchetă pentru investigarea fraudelor și acțiunilor care au prejudiciat „Moldovagaz” și au dus la acumularea datoriilor, identificarea procurorilor și decidenților politici care au blocat cercetările și inițierea anchetelor, precum și stabilirea unui mecanism de protecție a martorilor și acumularea probelor. Sunt printre principalele priorități anunțate de Sergiu Tofilat, unul dintre membrii consiliului de observatori al „Moldovagaz”, în perioada mandatului său, transmite Radio Chișinău.
„Al patrulea punct ține de faptul că noi vom contribui la apărarea intereselor Republicii Moldova în problema reglementării datoriei la gaz. Cunoașteți că a fost finalizat auditul internațional asupra datoriei la gaz pentru malul drept. Mai mult ca sigur Gazprom va fi contra rezultatelor acestui audit. Atunci, următoarea etapă va fi să ne apărăm drepturile noastre în instanțele de judecată și acolo va trebui să venim cu probe. Și atâta timp cât statul Republica Moldova nu va condamna persoanele responsabile de fraudarea întreprinderii Moldovagaz, va fi dificil să scăpăm de datoria la gaz. Noi trebuie să ne facem tema pentru acasă. Deci, organele de anchetă și instanțele de judecată trebuie să-și facă treabă. Noi trebuie să investigăm care au fost fraudele, cum acestea au contribuit la a majorarea datoriei la gaz și persoanele celea trebuie condamnate. Altfel, noi nu vom putea invoca Gazpromului că din cauza fraudelor au fost majorate datoriile, pentru că va fi simplă întrebarea – voi ați investigat, ați condamnat persoanele responsabile? Nu? Atunci despre ce vorbim? ”, a declarat Tofilat în cadrul unei conferințe de presă.
Sergiu Tofilat a oferit câteva exemple prin care, potrivit lui, s-ar fi prejudiciat Moldovagaz. El a vorbit despre fals în acte și cheltuieli nejustificate ale întreprinderii. De pildă, Tofilat a precizat că Moldovagaz a contractat servii juridice oferite de către Valerian Mânzat, condamnat în 2015 pentru escrocherie și cunoscut pentru modul său de viață extravagant.
Amintim că la începutul lunii martie, Parlamentul a votat un proiect prin care a luat act de raportul de audit al Curții de Conturi asupra cheltuielilor și investițiilor făcute de „Moldovagaz”.
Actul mai prevede un șir de acțiuni și recomandări în contextul în care auditorii au constatat încălcări de o gravitate deosebită și un management defectuos de-a lungul anilor. Atunci, actualul șef al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a precizat că majoritatea neconformităților înregistrate vizează perioada de până la 2019 când a preluat funcția. Totuși, acesta a precizat că unele probleme au fost remediate.