Sergiu Tofilat: „Gazprom” a încercat să folosească dependența Republicii Moldova de gazele rusești pentru a tergiversa implementarea Pachetului III Energetic al Uniunii Europene
-
22 Iunie 2023 12:55
”Gazprom”-ul rus a încercat să folosească dependența Moldovei de gazele rusești pentru a tergiversa implementarea Pachetului III Energetic al Uniunii Europene și a obstrucționa alți furnizori de gaze să intre pe piața națională, susțin experții la Chișinău. Pachetul presupune separarea serviciilor de transport, distribuție și furnizare a gazelor, proces tergiversat de gigantul rus. Implementarea directivei europene ar urma să fie finalizată prin declanșarea din oficiu a procedurii de separare a ”Moldovatransgaz” de ”Moldovagaz”, după cum a comunicat Agenția Națională de Reglementare în Energetică, transmite Radio Chișinău.
Pachetul III Energetic este o directivă a Uniunii Europene care dă posibilitatea Rep. Moldova să procure gaze de la mai mulți furnizori pentru o concurență sănătoasă. În aceste condiții, toți furnizorii trebuie să aibă acces la gazoduct, prin urmare proprietarul trebuie să ofere acces oricăruia dintre ei. Astfel, Moldovagaz, respectiv concernul rus Gazprom, care e acționar majoritar, trebuie să se înstrăineze de gazoducte, dar tergiversează procesul, a explicat, pentru Radio Chișinău, analistul în energetică, Sergiu Tofilat. El susține că Gazprom refuză din rea voință să certifice și să încheie procedurilor de transfer al conductelor către ”Moldovatransgaz”.
”Legal noi am implementat prevederile și avem în prezent mai mulți furnizori de gaze. Pachetul III Energetic a fost transpus dar el trebuie să se finalizeze cu procedura de certificare a operatorului de sistem, a ”Moldovatransgaz”, care nu a trecut certificarea (din partea ”Gazprom” n.red.). Lucrurile sunt foarte simple. Orice om care are gândire critică, cunoaște că gazul este un instrument politic de șantaj folosit de Kremlin. ”Gazprom” a încercat să folosească dependența Moldovei de gazele rusești, pentru a tergiversa implementarea Pachetului III Energetic și a obstrucționa ca alți furnizori să intre pe piață”, a spus Sergiu Tofilat.
În 2011, autoritățile de la Chișinău s-au angajat să aplice Pachetul III Energetic, după ce, doi ani mai devreme, Republica Moldova a aderat la Comunitatea Energetică.
Jurnalistul economic Ion Preașcă susține că acțiunea a supărat Moscova încă de atunci.
”Kremlinul a privit această Directivă ca o una anti-Gazporm, concernul deținea și serviciile de transport, și de distribuție și de furnizare. Ei demult și-au exprimat supărarea. Acum vor amenința probabil, dar ce a fost mai grav a trecut. Bine, pot opri complet livrările de gaze. Rep. Moldova, prin dorința de a avea gaze mai ieftine a creat o dependență de ”Gazprom”. Era o abordare conformistă, pentru a nu strica relațiile cu Rusia. Când a venit războiul, a apărut problema că această dependență este nocivă și este foarte periculoasă pentru securitatea țării. Ne-a jucat festa în 2006, când au oprit gazul, în 2009, în 2012, anul trecut când au redus la jumătate livrările”, a precizat Ion Preașcă.
Ion Preașcă amintește că statele baltice au trecut, de asemenea, prin aceste provocări de obținere a independenței față de resursele energetice rusești, mult mai devreme însă, în condițiile în care au aderat la UE acum 20 de ani.
Situația Rep. Moldova este, însă, mai complexă, deoarece, Federația Rusă, inclusiv prin pachetul de capital care revine regiunii transnistrene, deține peste 60 la sută din acțiunile ”Moldovagaz”.
Amintim că săptămâna trecută ANRE a anunțat, printr-un comunicat, că va declanșa din oficiu procedura de separare a ”Moldovatransgaz”, după ce ”Moldovagaz”, (respectiv ”Gazprom” n.red.) a anunțat că nu va depune în termen toate actele necesare pentru finalizarea procesului de separare și certificare a companiei de transport, după modelul Operatorului de Transport Independent, în vederea asigurării și creării în Republica Moldova a unei piețe liberalizate a gazelor naturale.