Sergiu Litvinenco: Începem curățarea de la organele de autoadministrare

  • 20 Ianuarie 2022 08:14
Sergiu Litvinenco: Începem curățarea de la organele de autoadministrare

Procedura de pre-vetting, aplicată candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și Consiliului superior al Magistraturii (CSM), va rezulta în curățarea organelor de autoadministrare și va pune bazele unui sistem judiciar integru. Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco vine cu noi argumente în favoarea susținerii proiectului privind verificarea integrității potențialilor candidați la funcția de membru CSP sau CSM. Litvinenco spune că acum este momentul oportun pentru a realiza această reformă, întrucât mandatele membrilor celor două entități de autoadministare au expirat, notează IPN.

Potrivit proiectului de lege, care a obținut avizul pozitiv al Guvernului și a fost transmis deputaților spre examinare, o comisie de evaluare va verifica integritatea, corectitudinea și profesionalismul tuturor candidaților care râvnesc funcția de membru CSM sau CSP.

„Ne dorim o curățare a sistemului și începem de la organele de autoadministrare, CSM în cazul judecătorilor și CSP în cazul procurorilor. De ce pre-vetting? Pentru că vine înaintea vetting-ului care va presupune curățarea întregului sistem. În prezent, avem un context favorabil, pentru că membrii sunt cu mandat expirat atât în CSM, cât și în CSP. În plus, avem o modificare constituțională care a fost votată toamna și care intră în vigoare la 1 aprilie 2022. Prevederea vine cu o nouă abordarea a CSM, este vorba despre 12 membri în total, 6 judecători și 6 non-judecători, selectați de Parlament. Având în vedere acest context potrivit, am zis să încercăm să facem în așa fel încât viitoarea componență CSM și CSP să fie nu doar nouă, ci și curată, integră” a spus Sergiu Litvinenco în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Comisia de evaluare va verifica atât acțiunile profesionale ale candidaților, cât și corectitudinea raportului venituri/cheltuieli. Litvinenco spune că această evaluare exclude posibilitatea ca în cele două organe de autoadministare să se mai regăsească persoane certate cu legea.

„Integritatea etică se referă la faptul dacă ai avut sau nu un comportament vădit ilegal, ai adoptat decizii vădit ilegale și al doilea aspect vizează integritatea financiară. Se verifică dacă averea pe care o ai în realitate corespunde veniturilor declarate obținute în mod legal. Ne asigurăm în acest fel că în ulterioara componență a CSM și CSP sunt persoane care, cel puțin pe partea de integritate, nu au probleme. Vor verifica integritatea 6 experți, 3 experți naționali delegați de către fracțiunile parlamentare proporțional numărului mandatelor și 3 persoane din afara țării, experți delegați de partenerii externi. Este vorba de Uniunea Europeană, Germania, SUA, parteneri care de-a lungul timpului ai întreprins acțiuni pentru a susține domeniul respectiv”, a mai spus Sergiu Litvinenco.

Membrii comisiei de evaluare vor fi aprobați cu votul a 3/5 dintre deputați.  Deciziile comisiei vor putea fi contestate la Curtea Supremă de Justiție. Pentru examinarea contestației, în cadrul CSJ va fi constituit un complet special, membrii căruia vor fi desemnați de către CSM și confirmați de către președintele Republicii Moldova prin decret. Proiectul de lege privind pre-vetting-ul candidaților la funcția de membru CSM și CSP va avea efecte doar până la sfârșitul anului 2022.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:0 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău