Sergiu Litvinenco: În cazul „Stoianoglo” cerem transparență și respectarea procedurilor

  • 12 Octombrie 08:13
Sergiu Litvinenco: În cazul „Stoianoglo” cerem transparență și respectarea procedurilor

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, reiterează mesajul președintelui Maia Sandu și cere procurorului de caz transparență maximă și respectarea procedurilor în cazul „Stoianoglo”. Litvinenco spune că procurorul Victor Furtună, desemnat de CSP pentru a examina sesizarea lui Lilian Carp, a fost votat întrucât pe perioada activității sale a dat dovadă de curaj. Ministrul Justiției califică drept falsuri informațiile apărute în spațiul public, că Viorel Morari ar dirija din culise evoluțiile dosarului „Stoianoglo”, notează IPN.

Sergiu Litvinenco respinge categoric orice acuzație că fostul procuror anticorupție, Viorel Morari, ar fi convenit cu factori de decizie din PAS sesizarea depusă de Lilian Carp la CSP. Litvinenco spune că n-a interacționat niciodată cu Morari.

„N-am discutat niciodată cu Viorel Morari și nici nu vreau să discut pentru că în raport cu el există foarte multe suspiciuni de activități mai puțin corecte pe care le-a comis pe timpul regimului Plahotniuc. Și în cazul lui justiția trebuie să pună punct la acuzațiile ce i se aduc. În cazul „Stoianoglo” am cerut corectitudine, transparență, respectarea procedurilor. Este important ca procuratura să asigure transparență, în caz contrar nu există încredere”, a spus Sergiu Litvinenco în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Ministrul Justiției mai spune că nu știe din partea cărui membru al CSP a venit propunerea ca Victor Furtună să fie procurorul care va investiga acuzațiile ce-i sunt aduse lui Stoianoglo. Totuși, ministrul califică drept un act de curaj decizia lui Furtună de a începe urmărirea penală pe numele procurorului general suspendat.

„De procurorul Furtună am auzit prima dată în cadrul ședinței Consiliului Superior al Procurorilor. Unul dintre membrii CSP a spus că s-a intersectat cu Furtună în 2015 și i-a produs o impresie bună, atât s-a discutat despre Furtună. Dar nu-mi amintesc cine l-a propus. Faptul că el l-a reținut pe cel mai odios procuror de pe timpul guvernării Plahotniuc, Nicolae Chitoroagă, m-a determinat să-mi dau votul pentru Furtună, mi s-a creat impresia că persoana are curaj. Și în cazul Stoianoglo procurorul a dat dovadă de curaj”, a spus Litvinenco.

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut pentru 72 de ore acum o săptămână, ulterior fiind plasat în arest la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile. Lui Stoianoglo i se aduc mai multe învinuiri printre care semnarea raportului la un proiect de lege care ar fi facilitat Laundromatul rusesc, în perioada când deținea funcția de președinte al comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică. De asemenea, Stoianoglo este acuzat că ar fi primit de la Veaceslav Platon 5,5 milioane de dolari pentru a-i asigura acestuia eliberarea din pușcărie. Ieri și adjunctul suspendat al Procurorului General, Ruslan Popov, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, fiind bănuit de îmbogățire ilicită. Atât Popov, cât și Stoianoglo se declară nevinovați.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,47
Cer acoperit de nori
Umiditate:62 %
Vint:0,89 m/s
Thu
5
Fri
7
Sat
2
Sun
0
Mon
6

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău