Sergiu Litvinenco explică proiectul Maiei Sandu privind confiscarea averilor: Va eficientiza lupta cu corupția

  • 08 Februarie 07:57
Sergiu Litvinenco explică proiectul Maiei Sandu privind confiscarea averilor: Va eficientiza lupta cu corupția

Ministrul justiției laudă proiectul de lege al președintelui Maia Sandu privind confiscarea extinsă a averilor. Sergiu Litvinenco și-a exprimat speranța că inițiativa va fi rapid aprobată în Parlament și pusă în aplicare pentru a oferi mai multă dinamică luptei cu corupția. Ministrul justiției spune că proiectul va permite confiscarea averilor ce nu pot fi justificate, atât pentru demnitarii și funcționarii publici, cât și pentru rudele acestora, notează IPN.

Recent, președintele Maia Sandu a expediat Parlamentului un proiect de îmbunătățire a legislației actuale privind confiscarea extinsă a averilor acumulate prin acte de corupție. Potrivit șefului statului, legea actuală le dă posibilitatea corupților să-și păstreze averile obținute ilegal, prin transferul lor către persoane terțe.

„Esența modificărilor propuse de Maia Sandu este una simplă, ca să facă realist aplicabilă această confiscare extinsă care există din 2015, dar care nu a fost pusă în practică niciodată, inclusiv din cauza faptului că legea penală nu stabilește foarte clar situația când poate fi aplicată această confiscare și care ar fi diferența dintre confiscarea extinsă și confiscarea specială. De exemplu, avem un funcționar public care a săvârșit 10 acte de corupție și a agonisit un milion de euro. În același timp, mai săvârșește un act de corupție și ia mită de 1000 de euro. Potrivit variantei actuale a legii, poți să-i confiști doar mia de euro. Esență legii președintei Republicii Moldova este că judecătorul poate decide confiscarea și a milionului de euro, dacă se demonstrează o inechitate între averea raportată și venituri”, a spus Sergiu Litvinenco în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Ministrul Justiției spune că inițiativa șefului statului va pune capăt fenomenului averilor fabuloase, obținute în mod fraudulos și scrise pe numele membrilor familiei sau rude.

„Acolo se mai adaugă aspectul precum că se poate confisca și averea care, formal, este scrisă pe altcineva, dar de facto este a funcționarului care este condamnat pentru o infracțiune de corupție. Confiscarea extinsă diferă de cea specială prin faptul că în cazul confiscării speciale funcționarului i se confiscă acea mită cu care a fost prins în flagrant, iar în cazul confiscării extinse, dacă există bănuiala rezonabilă că cealaltă avere agonisită prin alte infracțiuni pentru care persoana nu a fost condamnată, la fel urmează a fi confiscată. Sper că Parlamentului va examina această inițiativă pentru că ea este benefică în sensul eficientizării luptei cu corupția”, a mai spus Sergiu Litvinenco.

Potrivit proiectului Maiei Sandu, confiscarea extinsă va putea fi dispusă, inclusiv, în cazul în care persoana acuzată sau suspectată de săvârșirea unei infracțiuni de corupție a decedat sau în cazul judecării cauzei în lipsa inculpatului atunci când acesta se ascunde de la prezentarea în instanță.Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
-0,04
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Sun
0
Mon
-0
Tue
-0
Wed
4
Thu
8
Arhivă Radio Chișinău