Sergiu Litvinenco, despre concursul pentru șefia PCCOCS: Opțiunea mea este anularea

  • 31 Ianuarie 2023 08:01
Sergiu Litvinenco, despre concursul pentru șefia PCCOCS: Opțiunea mea este anularea

Concursul pentru funcția de șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) trebuie anulat și reluat atunci când va exista un Consiliu Superior al Procurorilor (CSP) curățat, trecut prin procedura de pre-vetting. Astfel comentează ministrul Justiției scandalul creat un jurul concursului pentru funcția de procuror-șef PCCOCS. Sergiu Litvinenco spune că anularea acestui concurs nu poate atrage după sine și anularea concursului câștigat de Veronica Dragalin, întrucât sunt „situații diferite”, notează IPN.

Scandalul în jurul concursului pentru funcția de procuror-șef PCCOCS a ieșit la iveală după ce Iulian Groza, membru al comisiei speciale de preselecție a candidaților, a denunțat presiuni la adresa sa și a calificat exercițiul drept unul viciat. Ministrul Justiției spune că pentru a depăși această situație, concursul trebuie anulat și reluat abia atunci când va exista o nouă componență CSP.

„Regret să s-a ajuns aici. Situația din jurul acestui concurs știrbește imaginea instituțiilor, dar atât timp cât nu există încrederea cetățenilor, nu se poate merge mai departe. Opțiunea mea este anularea acestui concurs și reluarea concursului după ce vom avea un CSP trecut prin procedura de pre-vetting. Calendaristic, asta s-ar întâmpla la finalul lunii aprilie, începutul lunii mai. Sunt mai multe critici reciproce, fapt ce știrbește din imaginea concursului, astfel opțiunea mea este să renunțăm la desfășurarea acestui concurs, la momentul actual”, a spus Sergiu Litvinenco în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

Deși anterior procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a fost selectată în baza aceleiași proceduri, ministrul Justiției spune că situațiile sunt diferite. Potrivit lui Sergiu Litvinenco, anularea concursului pentru șefia PCCOCS nu anulează și concursul pentru funcția de procuror-șef Anticorupție.

„Atunci a fost o situație, acum e altă situație. La Procuratura Anticorupție a fost un concurs inițiat și finalizat. Aici e un concurs abia inițiat. Nu s-a avansat în acest proces. Acest concurs a fost inițiat din oficiu de către CSP, având în vedere toată situația creată, atât timp cât nu a fost finalizat acest concurs, inițiatorul acestui concurs poate renunța la desfășurarea lui”, a mai spus ministrul Justiției.

Subiectul privind anularea concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al PCCOCS se regăsește pe agenda ședinței CSP de astăzi. La concurs și-au depus dosarele trei candidați. Este vorba despre fostul procuror, în prezent avocat, Andrei Mațco, și procurorii Eugen Rurac și Sergiu Russu, ultimul deținând interimatul funcției de șef PCCOCS.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău