Sergiu Litvinenco cere anularea concursului pentru funcția de șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale

  • 27 Ianuarie 14:03
Sergiu Litvinenco cere anularea concursului pentru funcția de șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco cere anularea concursului pentru funcția de șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, după ce unul dintre membrii Comisiei speciale de preselecție a anunțat că este intimidat. Într-o postare pe Facebook, ministrul se referă la un potențial risc iminent de viciere, vorbind despre necesitatea găsirii unor soluții juridice pentru suspendarea concursului. În replică, reprezentanții CSP susțin că suspendarea concursului urmează a fi decisă potrivit legii, dar nu pe rețelele de socializare. Data unei ședințe publice, în care se va discuta acest subiect, va fi decisă azi după cum a declarat pentru Radio Chișinău, președinta CSP Angela Motuzoc, transmite Radio Chișinău.

Unul dintre membrii Comisiei de concurs pentru funcția de procuror-șef al PCCOCS, Iulian Groza, a anunțat că ar fi intimidat de anumite persoane care încearcă să exercite presiuni asupra sa pentru a-l influența, lucru care, spune el, este inacceptabil. În opinia sa, aceasta ”reprezintă o ingerință gravă în procesul de preselecție, viciază integritatea concursului și afectează grav credibilitatea rezultatelor selecției candidatului pentru funcția de șef al Procuraturii PCCOCS." Iulian Groza a depus în acest sens o sesizare la CSP.

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a postat pe Facebook un mesaj în care a menționat că, ținând cont de situația creată ”care implică lipsa de credibilitate și riscul iminent de viciere” consideră că trebuie identificate soluțiile juridice pentru anularea sau suspendarea concursului de alegere a candidatului la funcția de șef al PCCOCS și reluarea acestuia când va exista un CSP cu mandat plenipotențiar, adică după finalizarea exercițiului de prevetting.

Consiliului Superior al Procurorilor consideră că mesajul ministrului ar conține ”concluzii lipsite de suport factologic și conținut juridic”, dar care „includ aspecte ce pun în lumină negativă activitatea CSP”.

”La această componență, la care Sergiu Litvinenco face referire că nu este plenipotențială, a participat și la alegerea Procurorului  General interimar, și  la alegerea procurorului șef al Procuraturii Anticorupție. Cred că societatea este cea în drept să își facă deciziile dacă a fost în drept și este acest Consiliu să funcționeze în aceeași componență”, a spus Președinta CSP Angela Motuzuc.

Potrivit CSP, „sistarea concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al PCCOCS urmează a fi decisă potrivit legii, dar nu pe rețelele de socializare”, se mai arată în comunicatul CSP.

Potrivit președintei Consiliului,  Angela Motuzoc o ședință publică în care vor fi examinate sesizările legate de organizarea concursului la șefia Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale va fi decisă astăzi.

”Se vor examina toate trei sesizări, pentru că sunt deja trei sesizări. A domnului Iulian Groza, a domnului Eduard Bulat și a domnului Eugen Rurac. Se vor examina și va veni cu o decizie Consiliul”, a afirmat Președinta CSP Angela Motuzuc.

Intimidarea și presiunile la care ar fi supus Iulian Groza au fost comentate și de ambasadorul american la Chișinău, Kent Logsdon pentru TV8. Diplomatul susține că în acest caz trebuie implicată poliția.

”Evident, e ceva în care trebuie să se implice poliția, e ceva ce în SUA și alte țări, este inacceptabil pentru membrii comisiei care lucrează la reforma justiției sau orice sistem judecătoresc. În orice sistem, nu ar trebui să fie supuși violenței și amenințărilor”, a declarat ambasadorul american.

Amintim că funcția de șef al PCCOCS a fost scoasă la concurs pe 10 noiembrie 2022. La etapa a doua a concursului au fost admiși trei candidați: Andrei Mațco, Eugeniu Rurac și Sergiu Russu. 

Anunțul lui Iulian Groza vine la câteva zile după ce unul dintre pretendenți, Eugen Rurac, a trimis o cerere Consiliului în care a solicitat excluderea lui Groza din Comisia de selectare a candidaților pe motiv că nu ar întruni condițiile legale, mai exact nu ar avea experiența indicată.

Iulian Groza a fost propus CSP-ului de către președintele Rep. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Sun
10
Mon
9
Tue
4
Wed
3
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău