Sergiu Litvinenco: Cea mai scurtă cale spre alegeri anticipate este dacă Parlamentul respinge de două ori un Guvern propus de un candidat la funcția de prim-ministru, însă aceasta comportă cele mai multe riscuri

  • 12 Ianuarie 2021 11:22
Sergiu Litvinenco: Cea mai scurtă cale spre alegeri anticipate este dacă Parlamentul respinge de două ori un Guvern propus de un candidat la funcția de prim-ministru, însă aceasta comportă cele mai multe riscuri

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, susține că, evident, că cea mai scurtă cale spre alegeri anticipate este dacă Parlamentul respinge solicitarea de două ori de învestitură a unui Guvern venită din partea unui candidat la funcția de Prim-ministru, însă această cale comportă și cele mai multe riscuri. „Indiferent ce se spune în public, se pot găsi 51 de parlamentari care să voteze acest Guvern. Or, gradul de încredere în deputații acestui Parlament este zero, mulți vor să-si păstreze fotoliile călduțe, chiar dacă ne vor vorbi solemn că se ghidează de interesul țării. Și dacă cumva se învestește un Guvern, alegeri parlamentare nu vor mai avea loc, iar Parlamentul actual va activa, cel mai probabil, până în 2023”, a declarat deputatul.

„Celelalte două căi sunt în curs de realizare. Prima este blocarea procesului de votare a legilor timp de trei luni. Aici, probabil, mai trebuie întrebată încă Curtea Constituțională (dacă perioada când Parlamentul nu este în sesiune ordinară se calculează la determinarea celor trei luni), însă nu este exclus că, dacă Parlamentul nu adoptă nicio lege până pe 16 martie 2021 (16 decembrie este ultima ședință la care s-au votat legi), de pe 17 martie 2021 Parlamentul poate fi deja dizolvat.
A doua este imposibilitatea formării Guvernului timp de trei luni. Termenul curge de la 23 decembrie 2020 atunci când a demisionat fostul Prim-ministru Ion Chicu. Citez din Hotărârea Curții Constituționale nr.30/2013: ”Termenul de 3 luni începe să curgă de la data apariției circumstanțelor ce au determinat necesitatea formării unui nou Guvern, curge indiferent de declanșarea procedurilor de formare a noului Guvern sau/și de efectuarea procedurilor prevăzute de alineatul (2) al articolului 85 din Constituție, include perioadele de consultare a fracțiunilor parlamentare și de efectuare a altor proceduri legale și constituie termenul limită pentru formarea noului Guvern.” Prin urmare, dacă până la 23 martie 2021 nu este învestit un Guvern (indiferent de motive, pretexte, cauze), de pe 24 martie intervine obligativitatea dizolvării Parlamentului”, a mai declarat Sergiu Litvinenco. 
 
Menționăm că fostul prim-ministru, Ion Chicu, a renunțat la funcție la sfârșitul anului trecut, iar interimatul funcției este asigurat de către ex-ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi.  
 
 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău