Sergiu Litvinenco a sesizat CC privind contestarea depusă de fostul președinte al Curții Constituționale, Vladimir Țurcan

  • 23 Iunie 2020 11:01
Sergiu Litvinenco a sesizat CC privind contestarea depusă de fostul președinte al Curții Constituționale, Vladimir Țurcan

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a sesizat Curtea Constituțională pentru a da o interpretare Constituției referitor la dreptul sau posibilitatea contestării hotărârilor Curții Constituționale privind alegerea și destituirea președintelui acestei instanțe.

El atenționează, totodată, că hotărârile Curții Constituționale sunt definitive și nu pot fi atacate în instanțele judecătorești. Potrivit lui, contestarea depusă de fostul președinte al Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, ar fi o ”acrobație juridică de prost gust” și că unele forțe politice ar avea scopul de a prelua, astfel, controlul asupra Curții Constituționale prin reinstalarea lui Vladimir Țurcan în fruntea acesteia.

”Doar că, ținând cont de ce fel de justiție avem (sau, mai degrabă nu avem), nici nu știi până unde se poate ajunge cu dorința nesăbuită a unora de a controla totul în țara asta. Din acest considerent, am sesizat Curtea Constituțională și am întrebat dacă, în sensul art.140 alin.(2) din Constituție, caracterul definitiv și nesusceptibil nici unei căi de atac al hotărârilor Curții Constituționale este incident doar asupra hotărârilor emise de către instanța de contencios constituțional în exercitarea atribuțiilor sale jurisdicționale sau acestuia i se circumscriu și hotărârile emise în exercitarea altor atribuții constituționale, cum ar fi aceea de alegere și/sau destituire a Președintelui Curții Constituționale. Mai simplu spus – am cerut Curții ca, printr-o hotărâre de interpretare, să mai spună o dată că actele Curții Constituționale, inclusiv cele care se referă la alegerea sau destituirea Președintelui Curții Constituționale, nu pot fi atacate în instanțele judecătorești.

Sper ca, ținând cont de circumstanțele concrete, Înalta Curte să ofere un răspuns în termen cât mai scurt. Or, acesta ar trebui să taie din elanul celor care încearcă cu tot dinadinsul, contrar Constituției, legilor acestei țări, recomandărilor Comisiei de la Veneția și practicii altor state (Ucraina), să preia cu ajutorul ”justiției” controlul asupra Curții Constituționale prin instalarea lui Vladimir Țurcan în fruntea acesteia”, a scris Sergiu Litvinenco pe pagina de Facebook. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău