Sergiu Gaibu: Conflictul din regiune a servit drept catalizator la creșterea prețurilor

  • 16 Martie 2022 08:32
Sergiu Gaibu: Conflictul din regiune a servit drept catalizator la creșterea prețurilor

Războiul din Ucraina și criza energetică de pe plan mondial sunt principalii factori care determină creșterea galopantă a prețurilor în Republica Moldova. O spune ministrul economiei, Sergiu Gaibu, potrivit căruia volumul importurilor din cele 3 state implicate direct sau indirect în război (Rusia, Ucraina și Belarus) nu este atât de mare încât să creeze un deficit de alimente în magazinele din Republica Moldova, notează IPN.

În contextul agresiunii militare ruse din Ucraina, autoritățile de la Kiev au interzis exporturile de grâu, porumb, zahăr, sare și carne. Potrivit ministrului economiei de la Chișinău, lipsa produselor alimentare importate din Rusia, Ucraina și Belarus nu influențează semnificativ piața din Republica Moldova, iar mărfurile importate din cele 3 state pot fi lejer substituite cu mărfuri din Uniunea Europeană.

„Prima categorie de produse importate din aceste 3 țări sunt țigările de foi, cu o valoare de 31 milioane de dolari, reprezentând 78% din totalul importurilor. Pe locul doi în topul produselor importate din aceste țări este apa, următoarea categorie o reprezintă produsele de patiserie și biscuiți. Pe locul 4 se plasează carnea, congelată și proaspătă. În special, carnea de pasăre. Și aici din Ucraina avem 50% din importuri. Dar aici avem potențial de creștere la nivel național. Deja am vorbit cu producătorii să crească cota cărnii de pasăre, pentru a asigura piața locală”, a spus Sergiu Gaibu, în cadrul emisiunii „Freedom” de la TV8.

Oficialul recunoaște că Republica Moldova trece printr-o perioadă când creșterea prețurilor atinge cote alarmante, însă spune că fenomenul este unul care are loc la nivel mondial. Sergiu Gaibu spune că Banca Națională, Consiliul Concurenței și ANRE sunt instituțiile care au menirea să țină prețurile sub control.

„Valul de creștere a prețurilor a început încă la mijlocul anului trecut, din cauza faptului că au crescut costurile logistice, cum ar fi prețul containerelor care a crescut de la 2-3 mii de dolari la 15 mii de dolari. Resursele energetice au dat o lovitură majoră economiei naționale. Acest conflict din regiune a servit ca un catalizator nou la creșterea prețurilor. Crește prețul tuturor produselor, indiferent că le aduceam din Uniunea Europeană sau Rusia. Primul instrument pe care-l are Republica Moldova când e vorba de prețuri este Banca Națională care are obiectivul de a menține inflația într-un coridor de 5%, al doilea instrument este ANRE care stabilește tarifele la produsele petroliere și a treia instituție responsabilă este Consiliul Concurenței care monitorizează ca un agent economic să nu profite de o poziție dominantă”,  a mai spus Sergiu Gaibu.

Potrivit datelor oficiale, valoarea totală a exportului Republicii Moldova în Ucraina constituie 3%, în Belarus, la fel, circa 3%, iar în Federația Rusă 8,8%. În același timp, Republica Moldova importă din Belarus circa 2% din produse, circa 9,3% din Ucraina și 14% din Federația Rusă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău