Sergiu Cioclea: Recuperarea activelor fraudate de la cele trei bănci este complicată

  • 25 Aprilie 2018 13:58
0%
00:00:00
00:00:00

Strategia de recuperare a banilor furați din sistemul bancar în anul 2014 urmează să fie finalizată în luna iunie, a anunțat miercuri, 25 aprilie, guvernatorul Băncii Naționale Sergiu Cioclea în timpul unor audieri la Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe. Totodată, el a declarat că procedura de recuperare atât a banilor cât și a bunurilor procurate pe acești bani în străinătate este dificilă. Deputații din opoziție au cerut publicarea raportului Kroll și au criticat activitatea organelor de anchetă pe acest caz. 

„Strategia de recuperare a activelor devalizate urma să fie elaborată încă la sfârșitul anului trecut, însă procedura s-a întins deoarece compania Kroll a transmis raportul la începutul lunii martie. Strategia va fi gata la sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie”, a anunțat Sergiu Cioclea.

În același timp, el a adăugat că frauda bancară din 2014 a fost una foarte complexă, astfel încât nici Kroll nu a identificat toate activele fraudate și că nu toate statele au acceptat să dea informațiile solicitate. „În acest context, și procedura de recuperare a acestor active este una complicată”, a declarat guvernatorul BNM în timpul audierilor.

„Apare deja altă întrebare – cooperarea cu țările în care aceste active sunt localizate. Deoarece deseori acestea consideră că și legislația lor a fost violată când au fost cumpărate active cu bani murdari și pot să se sesizeze pe aceste cazuri și să spună „activele rămân la noi”. Deci nu numai că trebuie identificate aceste active, inițiate procedurile judiciare, sau de cooperare internațională, dar și negocieri cu autoritățile internaționale ca aceste active să nu fie luate”,a subliniat Sergiu Cioclea.

Unii deputați din opoziție au cerut publicarea raportului Kroll. 

„Societatea așteaptă să cunoască nu numai cum au circulat banii, unde s-au dus, prin care firme. Dar lumea trebuie să-și cunoască eroii”, a declarat deputatul PL, Ion Casian.

În același timp, liberal-democratul Grigore Cobzac a denunțat faptul că după mai mulți ani de investigații banii nu au fost recuperați, iar responsabilii nu au fost pedepsiți. „Noi suntem conștienți de importanța raportului Kroll, doar că noi credem că acolo mari secrete nu vor fi. Întrebarea noastră este: oare chiar în trei ani și jumătate organele de anchetă nu au putut să identifice nici un dolar?”, a afimat deputatul. 

Amintim că rapoartele anterioare ale Kroll arată că primarul de Orhei, Ilan Șor,  prin intermediul mai multor companii afiliate acestuia, ar fi principalul beneficiar al furtului din sistemul bancar din 2014. În iunie 2017, Ilan Șhor a fost condamnat de prima instanță la 7 ani și 6 luni de închisoare, dar se află în liberate și continuă să exercite funcția de primar.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău