Sergiu Cioclea: Mai multe bănci străine au rupt relațiile de corespondență cu băncile moldovenești și acest proces poate continua

  • 09 August 2018 18:03
Sergiu Cioclea: Mai multe bănci străine au rupt relațiile de corespondență cu băncile moldovenești și acest proces poate continua

Imaginea sistemului bancar moldovenesc a suferit considerabil pe plan internațional în urma cunoscutului caz ”Laundromat” de spălare de bani, susține guvernatorul BNM Sergiu Cioclea într-un interviu la care întrebările au fost adresate de reprezentanții mai multor instituții mass-media din R. Moldova.

Răspunzând la întrebarea Radio Chișinău, șeful BNM a declarat că ”mai multe bănci străine au rupt relațiile de corespondență cu băncile moldovenești și acest proces poate continua”, dacă nu vor fi depuse eforturi majore pentru a schimba situația.

În acest context, evaluarea comitetului MONEYVAL al Consiliului Europei în octombrie 2018 este o provocare majoră pentru autoritățile naționale, inclusiv pentru BNM, dar și o ocazie de a ”demonstra că lucrurile în domeniul combaterii spălării banilor s-au urnit din loc”, a mai afirmat Sergiu Cioclea.

Guvernatorul BNM a precizat că au fost realizate o serie de acțiuni pentru a nu admite un nou caz de spălare a banilor prin băncile din R.Moldova, așa cum a avut loc anterior și în cunoscutul caz numit și „Laundromat”. El a specificat că BNM a înăsprit supravegherea băncilor locale și că în prezent se lucrează asupra îmbunătățirii controalelor prin implementarea unei soluții IT și intensificarea inspecțiilor pe teren.

În premieră în R. Moldova li s-a cerut tuturor băncilor să se supună unui audit extern specializat în domeniul combaterii spălării banilor și finanțării terorismului. De asemenea, în scurt timp va fi modificat cadrul normativ pentru a transpune prevederile noii Legi privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

Sergiu Cioclea și-a exprimat totodată speranța că noua Lege privind declararea voluntară nu va fi folosită de unii pentru a sparge o breșă în procedurile de prevenire a spălării banilor și în acest sens BNM va instrui toate băncile să aplice cu strictețe măsurile de precauție referitoare la mijloacele bănești declarate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău