Sergiu Cioclea: ”Ne așteaptă o perioadă de lacrimi, sudoare și sânge”

  • 11 Aprilie 2016 18:42
Sergiu Cioclea: ”Ne așteaptă o perioadă de lacrimi, sudoare și sânge”

Banca Națională a Moldovei are de luni, 11 aprilie, un nou guvernator.

Sergiu Cioclea, numit de Parlament acum o lună, și-a început activitatea la banca centrală. Mandatul acestuia survine pe fundalul unei crize fără precedent cu care se confruntă Republica Moldova, a unui buget auster, a sistării în totalitate a achizițiilor publice, dar și a stopării oricărei finațări externe. 

Noul guvernator al BNM, Sergiu Cioclea, vine în fruntea Băncii Centrale pe fundalul unui sistem bancar defectuos, slăbit de devalizarea a trei dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova, furtul a peste un miliard de dolari, sau circa 15% din PIB-ul țării și cel mai mic nivel de încredere a populației în instituțiile statului înregistrat după proclamarea independenței.

De asemenea, noul guvernator va trebui să facă față deprecierii continue a monedei naționale.
Sergiu Cioclea a accentuat, la începutul discursului său, că vine la șefia BNM într-o perioadă complicată pentru Republica Moldova.

„Sunt convins că vom avea un lucru greu. Promit și lacrimi, și sânge, și sudoare. Peste câțiva ani când voi fi și eu în situația de a transmite dosarele mai departe, aș fi vrut să putem să avem un bilanț cât mai pozitiv, să fim apreciați și să fim recunoscuți la justa noastră valoare și de public. Voi încerca să văd unde sunt elemente de îmbunătățire. Voi încerca să nu ignor nici reformele”, a declarat Sergiu Cioclea.

Și experții consideră că mandatul noului Guvernator al BNM va fi unul destul de complicat, în condițiile în care rezervele valutare au scăzut considerabil în ultima perioadă și acoperă, în prezent, doar 4 luni de importuri consecutive, iar Executivul a garantat depozitele în cele trei bănci insolvabile la un cost de 12 la sută din PIB. Solicitat de Radio Chișinău, directorul de program din cadrul centrului analitic independent ”Expert Grup”, Alexandru Fală, a menționat că noul guvernator va trebui să dea dovadă de hotărâre și profesionalism, mai ales că în ultima perioadă au apărut materiale care pun la îndoială integritatea acestuia.

„Noul Guvernator vine într-o situație incertă, mai ales că, chiar dacă nu s-a pedalat pe această idee, în ultimul timp apar tot mai multe informații care pun la îndoială integritatea acestuia. Va avea de gestionat mai multe domenii dificile, în condițiile în care situația macro-economice nu este una tocmai bună, situația din sistemul bancar este una incertă, fac referire aici la cele trei bănci aflate sub supraveghere specială și la turbulențele din acționariatul acestora. Ar mai exista o problemă și anume datoria publică, care a crescut simțitor, odată cu garantarea de către executiv a depozitelor în cele trei bănci insolvabile la un cost de 12 la sută din PIB. Nici consiliul de administrație a BNM nu este complet, iar anumite forțe obscure ar putea încerca să preia controlul asupra instituției prin anumite persoane, infiltrate acolo”, a declarat Alexandru Fală.

În vârstă de 42 de ani, Sergiu Cioclea are triplă cetățenie, inclusiv franceză și română și peste 17 ani de activitate în sectorul financiar-bancar.

Fotoliul de șef al Băncii Naționale a devenit vacant în septembrie 2015, după ce fostul guvernator, Dorin Drăguțanu, și-a anunțat demisia, invocând presiuni politice.
Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău