Serghei Lavrov spune că riscul unei confruntări militare între Rusia și SUA este în creștere

  • 05 Septembrie 2018 18:46
Serghei Lavrov spune că riscul unei confruntări militare între Rusia și SUA este în creștere

Riscul unei confruntări între Rusia și SUA este în creștere, a declarat marți seara ministrul de externe rus Serghei Lavrov la televiziunea publică Pervîi kanal, invocând ca argument avansarea infrastructurii militare a NATO către frontierele Federației Ruse, potrivit agențiilor de presă (oficiale) ruse RIA Novosti și TASS.

„Acești pași sporesc riscul, inclusiv al unei confruntări militare, ceea ce este inacceptabil pentru Rusia, fapt despre care partenerii americani au fost avertizați', a afirmat șeful diplomației ruse, indicând faptul că Moscova ia deja măsuri punctuale împotriva reprezentanților SUA pe care îi acuză de 'retorică rusofobă'.

„Dacă luăm în considerare efervescența pasiunilor politice, intensitatea retoricii, care depășește uneori ceea ce se considera recent în diplomație drept standarde morale, se poate spune că riscul unei confruntări este în creștere, tensiunea sporește. SUA au inițiat avansarea NATO către granițele noastre sub forma desfășurării unor infrastructuri militare', a insistat Lavrov, adăugând că Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franța și Germania își instalează batalioane în statele baltice și în alte țări care se învecinează cu spațiul fostei URSS.

„Ei (americanii) promovează inițiative de a include Ucraina și Georgia în NATO, celor două țări fiindu-le oferită o invitație formală', a declarat Lavrov în cadrul emisiunii 'Bolșaia igra' ('Joc mare') de pe Pervîi kanal.

El a comparat situația actuală din regiune cu evenimentele din 2008, când președintele Georgiei, Mihail Saakașvili, considera că 'totul îi este permis și și-a atacat proprii cetățeni', făcând referire la războiul din Osetia de Sud.

Același lucru, potrivit lui Lavrov, se poate spune astăzi despre Ucraina - confirmarea permanentă că Ucraina va fi în NATO 'i-a înfierbântat creierul' președintelui ucrainean Petro Poroșenko și, în prezent, Kievul își sporește capacitățile militare de-a lungul liniei de contact din Donbas, potrivit RIA Novosti. Ministrul rus susține că americanii au trimis acolo armament și muniții și nu doar arme ușoare. În plus, instructorii americani și canadieni acționează în zonă, a adăugat el.

Partea rusă va insista asupra 'aplicării acordurilor de la Minsk' și va cere ca 'aceia care ghidează acțiunile Kievului să forțeze autoritățile ucrainene să respecte aceste acorduri', a mai spus Lavrov, făcând referire la SUA.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău