Serghei Lavrov: Moscova pledează pentru revenirea la principiile din Memorandumul Kozak

  • 19 August 2019 14:02
 Serghei Lavrov: Moscova pledează pentru revenirea la principiile din Memorandumul Kozak

Moscova pledează pentru revenirea la principiile din Memorandumul Kozak, potrivit ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

El a spus Rusia pledează pentru soluționarea conflictului Nistru și revenirea Transnistriei în componența Republicii Moldova, care să-și păstreze suveranitatea și neutralitatea.

Serghei Lavrov a făcut această declarație în cadrul unui forum de tineret, citat de pe site-ul PolitNavigator.

„Federația Rusă nu a recunoscut Republica Moldovenească Nistreană. Federația Rusă este parte a procesului de reglementare a acestui conflict pe baza criteriilor respective. Principiul numărul unu: statutul special pentru Transnistria, coodonat cu Tiraspolul astfel, încât Republica Moldova să-și păstreze suveranitatea, adică să nu fie absorbită de nimeni ca stat, și să-și păstreze statutul de neutralitate, adică să nu adere la blocuri militar-politice”, a subliniat Serghei Lavrov.

El a mai spus că „aceste principii au fost coordonate mulți-mulți ani în urmă, la începutul anilor 2000” și că, în baza lor principii urma să fie semnat Memorandumul Kozak, pe care Chișinăul l-a respins în ultimul moment.

Memorandumul Kozak a fost un proiect de reglementare a conflictului transnistrean, coordonat de actualul vicepremier rus, Dmitri Kozak. El a fost lansat de către Moscova în 2003 și prevedea soluționarea crizei transnistrene în urma unor tratative directe între Chișinău și Tiraspol, precum și acordarea părții transnistrene a dreptului de veto pe problemele de politică externă ale Republicii Moldova, dar și menținerea unei baze militare ruse în Republica Moldova timp de cel puțin 25 de ani.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău