Serghei Lavrov efectuează o vizită în Slovenia și în Serbia. Pe agenda discuțiilor, apropierea statelor balcanice de UE

  • 21 Februarie 2018 09:13
Serghei Lavrov efectuează o vizită în Slovenia și în Serbia. Pe agenda discuțiilor, apropierea statelor balcanice de UE

La Ljubljana, șeful diplomației ruse va fi primit de președintele Borut Pahor și va avea convorbiri cu omologul său, Karl Erjavec.

Ministerul rus de Externe a declarat ieri că, în pofida sancțiunilor UE, ca și a contra-sancțiunilor rusești, Slovenia rămâne un partener economic important al Rusiei, schimburile bilaterale crescând anul trecut cu 24%, la 1,23 de miliarde de euro.

De la Ljubljana, Serghei Lavrov se va deplasa la Belgrad pentru convorbiri cu președintele Aleksandar Vucic, premierul Ana Brnabic și ministrul de externe, Ivica Dacic, și unde va participa la manifestările consacrate aniversării a 180 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări.

Vizita va avea loc la două săptămâni după anunțarea noii strategii a Comisiei Europene privind integrarea în UE a regiunii Balcanilor de Vest, care, dacă va fi aprobată de summitul UE din luna mai, va oferi Serbiei posibilitatea să adere la Uniunea Europeană începând cu anul 2025. E adevărat, unii membri UE, inclusiv Slovenia, au exprimat dubii în legătură cu realismul acestui termen. Aderarea Serbiei este condiționată de un număr foarte mare de criterii, între care cel mai sensibil este rezolvarea problemei Kosovo. Președintele Aleksandar Vucic a declarat ieri, că va anunța propria sa viziune în privina soluționării problemei Kosovo la sfârșitul lunii aprilie, deci înaintea summitului UE, respingând totodată varianta divizării provinciei sau altele similare.

Pe de altă parte, luni, șefa Guvernului sârb, Ana Brnabic, a spus că a fost extrem de neplăcut surprinsă de declarațiile președintelui sloven, Borut Pahor, care a afirmat că va încerca să influențeze cele cinci state membre UE care nu recunosc independența Kosovo, pentru a le determina să o recunoască. Între cele cinci se numără, după cum se știe, și România. În problema Kosovo, Serbia se bazează în primul rând pe sprijinul Rusiei ca membru permanent al Consiliului de Securitate și va trebui să manevreze cu maximă atenție între Moscova și Bruxelles.

Înaintea vizitei, Serghei Lavrov a declarat într-un interviu pentru agenția sârbă Beta că Rusia nu vede riscuri pentru ea și nu creează probleme la rândul său legate de apropierea și aderarea statelor balcanice la UE, dar a denunțat în același timp, din nou, faptul că Occidentul pune aceste țări, inclusiv Serbia, în situația de a alege între a fi cu Rusia și a fi UE.

Șeful diplomației ruse a denunțat ceea ce a numit elementele antirusești ale politicii SUA și Uniunii Europene în regiunea Balcanilor, inclusiv demersurile lor directe de a nu avea relații cu Rusia.

Referindu-se la recunoașterea Kosovo ca precondiție a admiterii Serbiei în UE, Serghei Lavrov a numit practica Bruxellesului de a cere candidaților la aderare să-i urmeze politica externă o expresie a filozofiei și a mentalității care a dus la extinderea NATO spre est, o greșeală, a spus Lavrov, și la încălcarea promisiunilor, fie și informale, ale Occidentului față de Moscova de a nu o face. 

Sursa: RRA

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:0 m/s
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău