Serghei Lavrov a părăsit summitul G20, supărat că Antony Blinken a refuzat o întâlnire cu el: „Nu vom alerga după nimeni”

  • 08 Iulie 10:53
Serghei Lavrov a părăsit summitul G20, supărat că Antony Blinken a refuzat o întâlnire cu el: „Nu vom alerga după nimeni”

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a plecat de la summitul G20, sărind peste sesiunile planificate pentru vineri după-amiaza, precum și peste dineul oficial de vineri seara. Ministrul rus al Afacerilor Externe a transmis că el "nu va alerga" după Washington pentru negocieri, după ce omologul său american, Antony Blinken, a refuzat să aibă o întrevedere cu el. De asemenea, Lavrov s-a arătat nemulțumit că liderii occidentali vorbesc despre războiul din Ucraina, adresând critici Rusiei, în loc "să abordeze probleme economice globale", relatează Reuters.

"Nu noi suntem cei care au abandonat contactele, ci SUA (...). Nu vom alerga după nimeni ca să propunem o întrevedere", a spus Serghei Lavrov în fața unor jurnaliști în insula indoneziană Bali, unde are loc reuniunea miniștrilor de externe ai țărilor din G20.

Lavrov a respins vineri criticile Occidentului în legătură cu războiul din Ucraina, pe care le-a numit "frenetice", spunând că liderii occidentali au ratat șansa de a aborda în cadrul G20 probleme economice globale, scriu AFP și dpa. "În timpul discuției, partenerii occidentali au evitat să urmeze mandatul G20, cel de a trata probleme ale economiei mondiale", a transmis oficialul rus, potrivit Digi24.

Potrivit ministrului rus de externe, discuția Occidentului "a deviat aproape imediat (...) spre critici frenetice la adresa Federației Ruse pe tema situației din Ucraina". "Agresori', invadatori, ocupanți, am auzit multe lucruri astăzi", a mai spus Serghei Lavrov.

În aceeași declarație făcută în Indonezia, Lavrov a transmis că Rusia este gata să negocieze cu Ucraina și Turcia asupra livrărilor de cereale, dar nu este clar când ar putea avea loc astfel de negocieri.

Indonezia a îndemnat vineri țările din G20 să ajute să se pună capăt războiului din Ucraina, în condițiile în care miniștrii de externe ai grupului s-au reunit în cadrul unui summit ce i-a adus pe unii dintre cei mai înverșunați critici ai invaziei ruse în aceeași cameră cu șeful diplomației ruse, mai scriu sursele citate de Agerpres.

Serghei Lavrov a decis să părăsească summitul G20 de la Bali mai devreme, sărind peste sesiunile planificate pentru vineri după-amiaza, precum și peste dineul oficial de vineri seara, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
20,4
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:3,13 m/s
Fri
16
Sat
14
Sun
16
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău