Oleg Serebrian: „Regiunea transnistreană trebuie să fie parte a R. Moldova”

  • 15 August 2022 18:25
Oleg Serebrian: „Regiunea transnistreană trebuie să fie parte a R. Moldova”

Regiunea transnistreană trebuie să fie parte a Moldovei, dar nu cu orice preț, a declarat viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Prețul nu poate fi independența Moldovei, a subliniat oficialul, într-un interviu pentru Jurnal.md. El a spus că suntem acum mai departe ca oricând de orice gânduri sau idei de federalizare.

„Misiunea noastră este să fim vigilenți în așa fel, încât proiectul de reunificare să nu prejudicieze buna funcționare a R. Moldova. Preferabil în cazul dat este un statu-quo și păstrarea liniștii, ca să vedem ce putem îmbunătăți pe parcurs, în special viața oamenilor”, a explicat vicepremierul pentru reintegrare.

El consideră că "planurile Tiraspolului de a deveni un stat independent sunt nerealiste". „Independența Transnistriei nu poate fi o soluție, pentru că va duce doar la mai multă instabilitate în regiune", a spus Serebrian. "Republica Moldova este în favoarea menținerii dialogului și în niciun caz nu va contribui la dezghețarea conflictului, dar dacă avem această sursă de conflict, trebuie să fim pregătiți pentru orice evoluție. În acest context, el a atras atenția asupra declarațiilor negociatorului transnistrean Vitali Ignatiev, care a anunțat recent la Moscova dorința Transnistriei de a deveni parte a Rusiei.

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, consideră că problema nerezolvată a Transnistriei nu reprezintă un obstacol în calea integrării europene a Republicii Moldova. „Regiunea transnistreană, fiind o enclavă între Moldova și Ucraina puternică, nu are alte oportunități și este determinată geografic să fie în UE, alături de noi. În cazul malului stâng al Nistrului este foarte important ce își doresc oamenii, a subliniat Oleg Serebrian. Trebuie să facem tot posibilul pentru ca procesul de integrare în UE și procesul de reintegrare a țării să fie sincronizate, derulate în paralel, inclusiv prin motivarea pozitivă a cetățenilor", a spus vicepremierul pentru reintegrare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău